Mjesto gdje je ubijen Bekim Birinxhiku

Kandidat za odbornika Alijanse za budućnost Kosova Bekim Birinxhiku (38 godina) iz Qubrela kod Skenderaja, bivši pripadnik UÇK-a, ubijen je danas u 16:15 časova u Skenderaju, javio je list "Zëri".

19:22 (DOPUNJENO) Pripadnik Policije sa inicijalima V.G. koji se sumnjiči da je autor ubistva Bekima Birinxhikua, kandidata Alijanse za budućnost Kosova se predao policiji.

Prema riječima glasnogovornika Policije, Brahima Sadriua, policajac "se predao i nakon što mu je konfiskovano oružje on je uhapšen".

Policija Kosova još uvijek ne zna koji je bio tačan razlog ubistva Birinxhikua, ali će ubrzo izići sa novim saopštenjem.

Ubistvo izvršio pripadnik Policije Kosova

19:12 (DOPUNJENO)
Glasnogovornik Policije Kosova, Brahim Sadriu je potvrdio da je kandidat AAK-a Bekim Birinxhiku ubijen od strane pripadnika Policije Kosova.

"Da, istina je da je žrtva ubijena od strane pripadnika Policije Kosova, ali on je bio van službene dužnosti i nije učinio ništa što je vezano za konflikt sa poslom. Za sada je ovo sve što mogu da vam kažem", rekao je Sadriu.

U međuvremenu Policija Kosova će uskoro izaći sa detaljnim izvještajem o ovom događaju.

19:05 (DOPUNJENO) Mnogo špekulacija o tome ko je ubio kandidata AAK-a

Prema informacijama lista "Zëri", sumnja se na nekoliko osoba koje bi mogle biti autori ubistva kandidata AAK-a za skupštinu opštine Skenderaj, Bekima Birinxhikua.

Prve informacije su govorile da je autor ubistva osoba iz sela Vitaku, a onda je ta informacija odbačena i počelo se sumnjati da je autor iz Srednje Kline, a posljednje informacije koje su pristigle govore da je autor ubistva pripadnik Policije Kosova.

Međutim, svi pozivaju na mir i pošto se još uvijek ništa ne zna.

18:50 Kako navodi taj list, pozivajući se na svjedoke, nepoznati počinioci su, iz automobila u pokretu, vatru na kandidata za odbornika stranke Ramusha Haradinaja otvorili u trenutku dok je razgovarao telefonom na parkingu restorana.

U stanici policije u Skenderaju nisu iznijeli nikakve detalje, ali su potvrdili da se ubistvo dogodilo.

Prema izjavama svjedoka, on je pozvan telefonom od strane nepoznatih osoba koje su se trebale sastati sa njim na parkingu džamije i ne stigavši na mjesto sastanka pucano je na njega. Bekim Birinxhiku je veoma brzo porebačen u Medicinski centar u Skenderaju, ali su ljekari samo konstatovali njegovu smrt.

U stanici policije u Skenderaju nisu dali nikakve detalje, nego su samo potvrdili vijest. O motivu koji je doveo do ovoga tragičnog događaja još uvijek se ne zna. Bekim Birinxhiku je bio jedan od prvih boraca UÇK-a, a bio je vojevao u Operativnoj zoni Dukagjini.

Za vrijeme rata, on je bio dva puta ranjen, a nakon rata, on i njegova porodica su razvili posao, koji je bio uspješan. Na lokalnim izborima zakazanim za 3. novembar, ogranak AAK-a ga je kandidovao za odbornika u opštini Skenderaj. On je ubijen samo nekoliko sati prije početka izbornog procesa.