Najveći broj prijavljenih slučajeva je u Srbiji

U godišnjem izvještaju objavljenom u "Independent News Balkan Agency" oko zlostavljanja djece i maloljetnika, Međunarodno društvo za prevenciju zlostavljanja i zanemarivanja djece, objavilo je godišnji izvještaj na Kongresu koji se održava u američkoj državi Hawai.

ISPCAN zahtijeva istragu i prevenciju zlostavljanja djece u zemljama Jugoistočne Europe, savjetujući ove zemlje da ne zanemare pojavu seksualnog zlostavljanja djece i maloljetnika.

Prema sažetku iz izvještaja rada 18. Međunarodnog Kongresa koji se održava na Havajima zaključeno je:

"U zemljama Jugoistočne Evrope postoje grupe koje su sistematski seksualno zlostavljale djecu. Oni koji su na organiziran način vršili djela seksualnog nasilja su kategorije kao što su: drugari, rodbina, nastavnici, poslodavci i sveštenici."

"Od 2010-2012. godine dobili smo izvještaje o 227 slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika, uglavnom iz Jugoistočne Evrope", rekao je ISPCAN .

Skandalozno: Srbija, Albanija i Kosovo, sa nejvećim brojem slučajeva seksualnog zlostavljanja djece.

Prema ISPCAN-u na Kosovu je prijavljeno 48 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece silovanih od strane sveštenika, predavača ili okolnog stanovništva.

U Albaniji je bilo 39 prijavljenih slučajeva seksualnog zlostavljanja djece silovanih od strane sveštenika, nastavnika i okolnog stanovništva.

Dok je na prvom mjestu Srbija u kojoj je prijavljeno 62 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece silovanih od strane sveštenika, nastavnika i rođaka.

"Na sreću", ono što Kosovo i Albaniju razlikuje od susjednih zemalja je činjenica što u nijednom izvještaju nije prijavljeno zlostavljanje učinjeno od strane porodice.

ISPCAN također procjenjuje da postoje i mnogi drugi slučajevi koji nisu prijavljeni zbog straha od ignorisanja od strane društva s kojima se žrtve susreću.