Dvostruko ubistvo

Xhafer Bardhi je proglašen krivim i osuđen na doživotnu kaznu zatvora za dvostruko ubistvo oca i njegovog 15-godišnjeg sina u selu Gradica u Drenasu, dok je njegov (Xhaferov) sin Amir Bardhi proglašen nevinim i oslobođen optužbi zbog nedostatka dokaza.

Ovu odluku doneo je sud sa predsedavajućim Agimom Kuçijem i članovima Medije Bytyqi i Ngadhnjim Arrnijem.

Tužilaštvo ih tereti da su ubistvo izvršili u saizvršilaštvu, a sa imovinskim motivima, nakon prethodnog spora.

U međuvremenu, optuženi su se izjasnili da nisu krivi u vezi sa ovim optužbama.

Prema spisu koje je dostavljen Kallxo-u, zbog imovinskog spora 5. aprila 2021. godine, oko 20.00 časova u selu Gradica u Drenasuu, okrivljeni Xhafer i Amir Bardhi počinili su krivično djelo teško ubistvo.

Prema optužnici, okrivljeni su oduzeli živote B.M. i njegovog petnaestogodišnjeg sina, kao i ugrozli V.M, V.M. i D.M.

Prema navodima tužilaštva, optuženi Amir Bardhi je šetao šumom sa bratom od strica, gdje su sreli oštećenog V.M, kojeg je optuženi pitao – „šta radiš“, dok mu je oštećeni V.M. rekao „sječemo drva na planini“.

Dalje se navodi da su Amir Bardhi i svjedok otišli odatle. Amir Bardhi je čekao na putu koji vodi ka mjestu gdje se incident dogodio, dok je svjedok otišao prema svojoj kući.

Dalje u optužnici se navodi da je Amir Bardhi nazvao Xhafera Bardhija telefonom, a ovaj je uzeo pištolj i odvezao se na lice mjesta.

Po dolasku na lice mjesta, pucao je iz pištolja na oštećenog i pogodio petnaestogodišnjaka, a u tom trenutku su mu u pomoć pritekli otac i drugi oštećeni.

Zatim je optuženi ponovo pucao iz oružja i pogodio u glavu B.M, a isti je preminuo deset dana kasnije.

Ovim radnjama, prema optužnici, optuženi su počinili krivično djelo saučesništvo u teškom ubistvu, dok je Xhafer Bardhi optužen i za nošenje oružja bez dozvole.

Izvor: Kallxo/Kossev