Pokrajinski sud u Beču

Pokrajinski sud u Beču osudio je dva pomagača teroriste Kujtima Fejzullaja, koji je 2.novembra 2020. u centru Beča ubio četiri i ranio više od 20 osoba pucajući nasumično na prolaznike, na doživotnu zatvorsku kaznu, a dalja dva saučesnika na 19, odnosno 22 godine pritvora.

Pred sudom su se našla šest muškarca koji su bili optuženi za pružanje pomoći Fejzullaju, Austrijancu, albanskog porijekla iz Sjeverne Makedonije, u sprovođenju terorističkog napada u Beču.

Državni tužilac je na kraju suđenja istakla da je jasno dokazano da je 23-ogodišnji glavni osumnjičeni sa Fejzullajem boravio u Slovačkoj, kako bi kupili automatsku pušku i metke, u čemu nisu uspjeli.

Drugi i treći optuženi su, tvrdi tužilac, izabrali metu za sprovođenje teroristočkog napada, podržali i podstakli ga na to.

Četvrti optuženi je pomagao u posljednjim pripremama, na dan zločina, a tako i u punjenju oružja, koje je Fejzullaj na kraju nabavio preko petog optuženog.

Šesti optuženi uspostavio je kontakt između Fejzullaja i optuženog koji je nabavio automatsku pušku i pištolj.

Porota je zasjedala punih 12 sati uz prisustvo sudije, koji je poslije dugog većanja izrekao presude.

Za dva optužena porota je donela odluku da oni nisu krivi za učešće u terorističkom krivičnom djelu povezanom sa ubistvom, ali je ocjenjeno da su krivi za članstvo u Islamskoj državi i širenje propagande, te su dobili kaznu od 24 mjeseca zatvora.

Ostala četvorica dobila su duge zatvorske kazne – dvojica su dobila najvišu moguću kaznu – doživotnu robiju, a jedan 20 godina zatvora, dok je mladić od 22-godine, pošto se na njega primenjuje krvični zakon za maloljetnike dobio kaznu od 19 godina zatvora.
Presuda nije pravosnažna pošto osuđeni i tužilaštvo imaju pravo žalbe.

Izvor: Kosovo Online