Kosovska elektro-korporacija podnjela je tužbu protiv Republike Srbije zbog neispunjavanja zakonskih obaveza prema Sporazumu o energetskom sektoru.

Kako se navodi u saopštenju KEK-a, tužba je početkom godine podnjeta kod Sekretarijata sektora za energiju, a započeli su i sa "zakonskim aktivnostima" protiv Elektroprivrede Srbije i Elektrokosmeta zbog nelegalnog rada i djelovanja na sjeveru Kosova.

U KEK smatraju da su oni zahvaljujući zakonskom i regulativnom okviru iz 2004. godine jedini licencirani operater za distribuciju električne energije na Kosovu.

U ovom preduzeću napominju da dva nelicencirana entiteta, koja nisu registrovane kompanije na Kosovu, Elektrokosmet i Elektroprivreda Srbije nastavljaju da ilegalno djeluju na području sjeverno od reke Ibar.

"Dokazi koje je prikupio KEK jasno pokazuju da Elektrokosmet i EPS, uz podršku Elektromreža Srbije, zajedno obavljaju aktivnost operatera u sistemu distribucije energije i snabdevanje energijom na sjeveru Kosova bez zakonske osnove ili ovlašćenja", smatraju u KEK-u.

Kosovska elektro-korporacija poziva potrošače na sjeveru Kosova da ne plaćaju račune za utrošenu električnu energiju srpskim operaterima.

KEK ima spreman operativni plan za djelovanje na sjeveru Kosova, koji će početi sa implementacijom kada se stvore uslovi za to, dodaje se u saopštenju.