Ubrzani postupak maksimalnih deset dana

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johanna Mikl-Leitner, zbog drastičnog rasta broja azilanata sa Kosova, želi ubrzanje procesa odlučivanja o molbama za dobijanje azila.

Ministarka unutrašnjih poslova Austrije Johana Mikl-Lajtner, koja zbog drastičnog rasta broja azilanata sa Kosova, želi ubrzanje procesa odlučivanja o molbama za dobijanje azila podnosilaca iz zemalja koje su okarakterisane kao "bezbjedne zemlje porijekla", namjerava potpuno da reformiše zakon o azilu.
Paket mjera, koji bi trebalo da se nađe na idućoj sjednici austrijske vlade, treba da omogući da se postupak rješavanja molbi izmjesti iz prihvatnih centara.
Konkretno je predviđeno da se postupci više ne sprovode u Trajskirhenu i Talhamu, već tamo gdje je azilant podnio molbu, to jest da ispostave Savezne službe za strance i azil rješavaju zahtjeve.To znači da podnosilac molbe za dobijanje azila više neće biti upućivan u neke od pokrajine, kroz čitavu zemlju, već će, nakon kratke prve procjene molbe, biti, u idealnom slučaju, nakon dva do tri dana, provedenim u "privremenom smještaju", biti prebačen u "normalni smještaj". Zakon predviđa da se izbjeglice ravnomjerno raspodjele po pokrajinama, a takozvani "Dablinski slučajevi", za koje je nadležna druga država, smjeste i dalje u prihvatne centre.
Druga velika promjena jeste ubrzanje postupaka na do deset dana, umjesto dosadašnjih maksimalnih pet mjeseci, što će biti unijeto u zakon.
Ubrzanje postupka rješavanja molbi na maksimalnih deset dana važiće za određene grupe azilanata koji dolaze iz "bezbjednih država", među kojima su zemlje bivše Jugoslavije.
U slučaju odbijanja molbe neće biti mogućnosti odlaganja odluke o napuštanju zemlje. To zanči da je moguće protjerivanje ako Administrativni sud ne uloži žalbu.
Takođe nacrt zakona predviđa i ukidanje pomoći podnosiocima molbi za dobijanje azila u slučaju krivičnih djela, to jest napad na život, zdravlje i slobodu ljudi.