Liberalizacija viza

Ministar inostranih poslova Litvanije, Linas Linkevicius, inače zemlje koja trenutno predsjedava EU, izjavio da niko ne može umjesto Kosova da obavi njegove zadatke.

Šef diplomatije Litvanije Linas Linkevicius pozitivno je ocijenio dostignuća koje je postigla kosovska država i izrazio uvjerenje da će Vlada Kosova uspješno okončati obaveze koje je vode ka viznoj liberalizaciji.
Ministar Linkevicius je na konferenciji za novinare, nakon sastanka sa kosovskim kolegom Enverom Hoxhajem, naglasio da je proces “rušenja šengenskog zida” u rukama Kosova.
“Kao predsjedavajući EU bićemo samo posrednici u ovom procesu. Zato što mi ne možemo da izvršimo ono što predstavlja vaše obaveze. Ovo u potpunosti zavisi od vašeg angažovanja”, kaže Linkevicius. On je izrazio uvjerenje da Kosovo ima kapacitet da ispuni kriterijume koji proizilaze iz Upitnika o viznoj liberalizaciji.
Šef kosovske diplomatije Enver Hoxhaj je istakao da su glavne teme sastanka bile odnosi između Kosova i Srbije i početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju. Hoxhaj je istakao da je Sporazumom postignutim 19. aprila u Briselu zatvoreno poglavlje stogodišnjeg srpsko-albanskog konflikta.
“Detaljno sam informisao ministra da ovaj sporazum predstavlja odličnu bazu za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije. Sporazum je otvorio jedno novo poglavlje i prema našem mišljenju ovo novo poglavlje treba ispisati narednih mjeseci. Bez sumnje najvažnija tačka biće organizacija lokalnih izbora koji su zakazani za 3. novembar i na sjeveru zemlje”, kaže Hoxhaj.
Dva ministra su razgovarala i o podršci, koju Litvanija može da pruži Kosovu u izgradnji, modernizaciji i reformama Bezbjedonosnih snaga Kosova, koje će, kako je kazao Hoxhaj, “narednih mjeseci imati novu misiju i mi smo jako zaintresovani da Kosovo postane članica NATO-a, što nama predstavlja i kratkoročni i dugoročni prioritet”.
Litvanski diplomata se tokom boravka u Prištini sastao i sa premijerom Kosova Hashimom Thaçije i poslanicima Skupštine Kosova.