Beograđanki Andrei Šauli na Aerodromu „Nikola Tesla" službenik, umjesto obaveznim crvenim žigom, preko pečata „Republike Kosovo" plavom hemijskom napisao „anule".


Beograđanka Andrea Šaula ostala je zaprepašćena kada se početkom mjeseca vratila iz Podgorice. Policijski službenik na beogradskom Aerodromu „Nikola Tesla" prilikom provjere pasoša hemijskom olovkom precrtao je pečat „Republike Kosovo" koji joj se već nekoliko mjeseci nalazio u putnoj ispravi, i preko njega napisao „anule"!

Naime, nije je toliko iznenadilo to što je policajac uradio, već način na koji je to učinio, švrljajući po putnoj ispravi kao po slikovnici.

- Poslom sam prije izvesnog vremena boravila na Kosovu, i na prištinskom aerodromu mi je u pasošu udaren taj sporni pečat. Naravno, znajući da Srbija ne priznaje Kosovo kao državu očekivala sam da će mi famozni pečat biti poništen, i znam da takva praksa postoji, ali sam i očekivala da će to uraditi onako kako dolikuje - drugim pečatom, a ne šaranjem po biometrijskom pasošu, kao da je riječ o nekakvom nebitnom dokumentu - prepričava Šaula nemili događaj sa aerodroma.

Nedopustiv incident

Kada ga je upitala da li ima pečat koji bi udario preko kosovskog i poništio ga kako valja, a ne švrljanjem olovkom, uputio ju je na svog pretpostavljenog.

- On takođe ništa sporno nije video u postupku svog kolege, tumačeći da je i hemijska olovka jednako validna koliko i pečat?! Moje zaprepašćenje je bilo utoliko veće što su mi na pitanje šta da radim ukoliko mi na narednim putovanjima negdje budu pravili problem zbog išarane putne isprave, odgovorili da je to već moja stvar, i da ću sama morati da objasnim o čemu je riječ. Kao da sam se ja igrala šarajući po njemu - govori zaprepašćena djevojka, opravdano se pitajući da li u državi koja sebe pokušava da predstavi kao ozbiljnu, može i smije da se dogodi ovakav nimalo bezazlen incident.

S istim pitanjem se i redakcija Press plus obratila policijskoj ispostavi na prestoničkom Aerodromu „Nikola Tesla", u kojoj su ih ljubazno uputili da se za sva objašnjenja obrate pismenim putem MUP-u, što su i učinili, ali ni poslije tri dana čekanja nisu dobili nikakav odgovor od nadliježnih iz tog ministarstva.

Ono što jesu dobili jeste nezvanično tumačenje policijskog službenika zapošljenog baš na poslovima izdavanja pasoša, koji nam je potvrdio da u putnoj ispravi, kao i u bilo kom zvaničnom dokumentu, ne smije da stoji ništa osim pečata, u ovakvim i sličnim slučajevima.

- Kakvo crno švrljanje olovkom?! To se radi posebnim crvenim pečatom na kojem takođe piše „anule", a policajac jednostavno nije trebalo da preduzima ništa ukoliko već kod sebe nije imao takav pečat. Manju bi štetu napravio da je propustio djevojku sa pečatom Kosova, nego što ga je na ovaj način „poništio" - naglašava policajac.

Opravdano strahovanje

On napominje da je kod starih dokumenata postojala praksa da u slučaju nekakve ispravke olovkom mora da bude udaren i pečat policijske uprave u kojoj je to učinjeno, ali da kod biometrijskih pasoša i novih ličnih karti ne smije biti nikakve improvizacije, a naročito ne samovolje policajaca kao u slučaju Andree Šaule.

- Djevojka opravdano strahuje, jer zaista može da se dogodi da joj na nekom od međunarodnih aerodroma naprave problem. Kako da objasni da je službeno lice, što policajac jeste, švrljao po njenom pasošu, a ne ona ili neko dijete recimo - pita se i zaključuje sagovornik.