Demokratska partija Kosova (PDK) i njeni partneri formiraće najkrhkiju koaliciju koja je do sada bila na vlasti na Kosovu, ocjenjuje danas dnevnik "Zëri".

 
Dnevnik "Koha Ditore" prenosi detalje sporazuma PDK-a i njenih koalicionih partnera Alijanse novo Kosovo, Srpske Liberalne stranke i Grupe 6 Plus, navodeći da je PDK odlučila da zadrži 10 ministarstava, više od polovine u kosovskoj Vladi.
 
"Osam ministarstva je dato partnerima, iako ne prema principu snage u Skupštini", navodi dnevnik.

List "Zëri" ocjenjuje da će u ponedjeljak 21. februara Kosovo dobiti "najkrhkiju vladajuću koaliciju od završetka rata" i navodi da će nova Vlada koju podržava samo oko polovine poslanika, imati težak posao već u prvim danima.

List navodi da će nova Vlada biti suočena sa izazovima među kojima je završetak institucionalne i političke krize na Kosovu, odobrenje budžeta za ovu godinu, suočavanje sa socijalnim nezadovoljstvima i dijalog sa Beogradom.

Dnevnik "Kosova Sot" u komentaru ocjenjuje da bez obzira na postignute sporazume, opstanak vladajuće koalicije neće biti lak.

"Bez obzira što PDK tvrdi da ima neophodnu podršku u Skupštini, glasanje, posebno za kandidata za predsjednika Behdjeta Pacollija, neće biti lako, pošto su se opozicija, ali i neki poslanici unutar PDK-a već izjasnili protiv njega", navodi "Kosova Sot".

Dnevnik takođe ocjenjuje da će Kosovo prvi put imati jaku opoziciju "koja može korigovati vladu i pružiti alternative za naredne izbore, bez obzira kada će oni biti održani. Prvi put u opoziciji će biti Demokratski savez Kosova, kao i pokret Samopredjeljenje Albina Kurtija i Alijansa za budućnost Kosova Ramusha Haradinaja.