Kosovo je obilježilo treću godišnjicu nezavisnosti, ali je još suočeno sa ogromnim problemima koji su posljedica stanja polusuvereniteta, budući da ga je priznalo samo 75, od 192 zemlje, ukazuje u novom broju uticajni američki časopis Foreign Policy (FP).


Prema ocjeni magazina, činjenica da Washinghton nije bio voljan da izvrši neophodni pritisak na lidere na Kosovu, dovodi do toga da će milijarde dolara biti uludo potrošene, dok će Kosovom vladati nasilnici.

U proteklih nekoliko godina, napominje Foreign Policy, Kosovo je dobilo više direktne američke pomoći od one koja je data svrgnutom egipatskom predsjedniku Hosniju Mubaraku, ali je i dalje nestabilno područje.

Američka podrška Kosovu, smatra Foreign Policy, bila je isto tako pogubna po ekonomsku sigurnost, političku stabilnost i demokratske principe, kao i podrška data autokratama širom svijeta.

Elita iznad zakona

Osnovna pretpostavka za podršku Kosovu bio je razvoj politički stabilnog, demokratskog društva, napominje američki časopis, ali su, umjesto toga, uspostavljene velike političke razlike i stvorena je elita koja je iznad zakona.

Bivše vođe UÇK uspjele su da se obogate i ostanu na vlasti, kontrolišući sve institucije, napominje Foreign Policy, ukazujući da međunarodna zajednica nije imala odgovor na rastuću korupciju.

Tek je izvještaj Dicka Martyja iz Savjeta Evrope o trgovini ljudskim organima doveo do otvorenog govora o kriminalu i korupciji na Kosovu, ukazuje Foreign Policy.

Kako podsjeća američki časopis, Marty je u izvještaju označio Hashima Thaçija kao lidera Dreničke grupe koja se bavila trgovinom organima i drogom.

Svi osumnjičeni visoki zvaničnici Kosova odmah su optužili međunarodnu zajednicu da sprovodi politički linč i da se mješa u unutrašnje stvari, što nije tačno, naglašava Foreign Policy.

Najgora od svega je činjenica, konstatuje Foreign Policy, da nasilnici koji vladaju Kosovom svoje pozicije duguju podršci međunarodne zajednice, pogotovo SAD.

S druge strane, Amerika je od samog početka intervencije na Kosovu 1999. godine, objašnjava Foreign Policy, navela saveznike da bombarduju srpske snage, a da kontrolu situacije na terenu prepuste UÇK.

To je za posljedicu imalo stradanje pripadnika manjina i Albanaca, koji su se protivili UÇK.

Ta strategija je dovela do uspostavljanja međusobno zavisnog odnosa između vođa UÇK i Zapada, radi održavanja stabilnosti koja je teškom mukom uspostavljena poslije bombardovanja.

Tokom tog prelaznog perioda, podsjeća Foreign Policy, lokalno stanovništvo je steklo utisak da američke i druge snage podržavaju UÇK.

Prema ocjeni američkog časopisa, zvaničnici SAD nisu ništa radili da promjene tu percepciju, već su lobirali i davali podršku UÇK da bi je pretvorili u političku silu.

Teško da su mogli da se razviju demokratija i vladavina zakona, uz tako otvorenu podršku korumpiranom i kriminalnom rukovodstvu Kosova, ocjenjuje Foreign Policy i dodaje da to otežava ostvarivanje ciljeva SAD i saveznika.

Neki ratni zločini prikrivani

Zbog te podrške nisu podignute optužnice za ratne zločine, koji nisu do kraja istraživani, a neki su čak i prikrivani, niti su pokrenute istrage o korupciji, ukazuje Foreign Policy.

Prema pisanju časopisa, stručnjaci za međunarodno pravo tvrde da UNMIK u nekim slučajevima nije dovodio istrage do kraja, već je slao dosijea u sjedište UN, radi političke odluke.

Neke istrage su prekinute, jer bi političke posljedice bile suviše teške, napominje Foreign Policy.

Časopis podsjeća da su "procureli" dokumenti UNMIK iz 2003.godine, koji su pokazuju da je misija UN sprovela, ali nije završila istragu o trgovini ljudskim organima.

Činjenica da se na Kosovu održavaju izbori nije nikakva uteha za američke zvaničnike, navodi Foreign Policy i poručuje da je dosadašnja politika dovodila do podrške sili, umjesto vrlini.

Prvi princip pomoći novim demokratijama mora da bude stvaranje uslova koji će spriječiti da bilo ko bude iznad zakona, zaključuje Foreign Policy.

/www.foreignpolicy.com/