Papir "uzmi ili ostavi"?

Priština i Beograd su više puta razgovarali o "elementima mogućeg rješenja" za sjever Kosova. Ti elementi su i dalje na pregovaračkom stolu, kaže Maja Kocijančič.

Portparolka visoke predstavnice EU Catherine Ashton nije željela da potvrdi ili opovrgne izjavu Aleksandra Vučića da je Brisel iznio Beogradu veoma lošu ponudu u vidu "papira 'uzmi ili ostavi'" i samo je dodala da se pregovarački timovi Beograda i Prištine sada savjetuju u svojim sredinama i "svoje odluke treba da u roku od nekoliko dana jave Ashtonovoj".
Zamoljena da potvrdi da je delegaciji Beograda tokom osme runde dijaloga 2. aprila u Briselu ponuđen "papir 'uzmi ili ostavi'", kako je to saopštio Vučić, Kocijančičeva je stavila do znanja da u ovom trenutku "jedino što može da kaže to da su u dijalogu delegacije više puta razgovarale o elementima za moguće rješenje". 
I da, kako je rekla, "ti elementi ostaju na stolu, a delegacije se konsultuju u svojim glavnim gradovima i treba da jave svoje odluke visokoj predstavnici Ashton u roku od nekoliko dana". 
Državni vrh u ovom trenutku nema odgovor na uslove koje je EU postavila Beogradu, što su potvrdili i premijer i prvi potpredsjednik vlade Ivica Dačić i Aleksandar Vučić nakon povratka iz Brisela. 
U cajtnotu su trenutno obje strane koje pregovaraju, ali i posrednik Evropska unija zbog propuštanja rokova da se dogovor postigne onako kako su planirali. 
Premijer Kosova Hashim Thaçi danas je rekao da je optimista da može biti postignut sporazum o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.