Bez sivih zona u EU

Jakub Bielamovič, analitičar Jugoistočne Evrope i Zapadnog Balkana u Institutu Nova Evropa, ocijenio je da njemačka šefica diplomatije Annalena Baerbock vjerovatno jedini ministar spoljnih poslova EU koji otvoreno govori o beogradskom režimu.

"Ona je napala Vučića da se priklanja Rusiji, podstiče tenzije na Kosovu i stavlja u nepovoljan položaj njegovu političku opoziciju uoči izbora 17. decembra“, napisao je Bielamovič na platformi "X“.

Uoči parlamentarnih izbora u Srbiji, njemačka ministarka spoljnih poslova Annalena Baerbock izrazila je „ogromnu zabrinutost zbog tendencija nacionalističke propagande“ u toj zemlji.

"U Evropi ne može biti sivih zona." To je bio dio odgovora Analene Baerbock na pitanje postavljeno tokom konferencije za novinare u Ljubljani koje se odnosilo na predstojeće parlamentarne izbore u Srbiji 17. decembra, kao i na ruski uticaj u toj zemlji.

"U vrijeme kada ruski predsjednik, koji u svom imperijalnom ludilu napada ne samo Ukrajinu, već i mirovni poredak Evrope, mora biti jasno da se zalažemo za mir“, rekla je šefica njemačke diplomatije. To je, dodala je, pokazalo 55 država na nedavnom sastanku OEBS-a u Skoplju, a to se još više odnosi na samu Evropsku uniju. "Naša saradnja je naše životno osiguranje“, naglasila je Baerbock.