Vlada Srbije proglasila je 27. septembar za dan žalosti zbog, kako su naveli, "tragičnih događaja" na Kosovu.

Policiju Kosova je 24. septembra napala grupa maskiranih i naoružanih lica, nakon što je pokušala da ukloni barikadu od dva kamiona postavljenu u pravcu sela Banjska, opština Zvečan na sjeveru Kosova. Ubijen je policijski službenik Afrim Bunjaku, a nekoliko drugih je povređeno.

U razmjeni vatre policija je ubila trojicu napadača srpske nacionalnosti, dok je njih šest uhapšeno. Dan kasnije, 25. septembra u Banjskoj je uhapšeno još dvoje.

"Vlada Srbije moli sve medije i organizatore javnih manifestacija da u sredu, 27. septembra, prilagode svoj program Danu žalosti i na taj način odaju poštu nastradalima na Kosovu", saopšteno je nakon vanredne sednice Vlade 26. septembra.

Na Kosovu samo predsednik Kosova može da proglasi dan žalosti na nivou države, a opštine na opštinskom nivou. Međutim, vodeća partija kosovskih Srba, Srpska lista, objavila je da su 26, 27. i 28. septembar "dani žalosti povodom pogibije naših sugrađana u tragičnom događaju u Banjskoj, u opštini Zvečan".

Naveli su da se u srpskim sredinama na Kosovu otkazuju svi događaji zabavnog karaktera u organizaciji organa lokalnih samouprava i institucija, te da će "zastave Republike Srbije na svim institucijama biti spuštene na pola koplja".

Srpska lista je trenutno na čelu samo šest opština južno od Ibra, ali ne i u četiri opštine na sjeveru Kosova.

Policija Kosova preuzela je kontrolu nad manastirom kasno u nedjelju, 25. septembra. U međuvremenu, uhapšeno je šest osoba za koje se sumnja da su povezane sa oružanom grupom.

Teren oko sela Banjska u opštini Zvečan na sjeveru Kosova i dalje se istražuje, potvrdio je 26. septembra za Radio Slobodna Evropa zamjenik direktora policije za region sjever Veton Elshani.

Zbog toga je ulaz u ovo mjesto i dalje blokiran, a mogu da uđu ili izađu samo oni koji u njemu žive i imaju hitnu potrebu za kretanjem.