Postignut napredak

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je da je cilj sastanka koji je prošle nedjelje održan u Briselu sa glavnim pregovaračima Srbije i Kosova bio u cilju razjašnjavanja otvorenih pitanja, i najavio da će se pregovori nastaviti u narednim sedmicama. Lajčak je na Twitteru naveo da je, iako pronalaženje zajedničkog jezika može biti izazovno, postignut napredak.

Lajčak boravi u Firenci gdje, u sklopu svojih širih aktivnosti na javnoj diplomatiji i objašnjavanju suštine EU Zapadnom Balkanu, govori o kursu za mlade diplomate sa Zapadnog Balkana na Evropskom univerzitetu.

On je naveo da je to dobro prilika da se napusti "Briselski mehur“ i uključi se u dinamične rasprave o evropskoj budućnosti regiona.

“EU-Zapadni Balkan nije jednosmjerna ulica i zahvalan sam na komentarima, pitanjima i idejama sljedeće generacije diplomata Zapadnog Balkana. Dok ova sedmica počinje sa drugim stubovima mog mandata, prošla sedmica je bila u potpunosti fokusirana na glavni – Dijalog o normalizaciji. Započeo sam je tako što sam ugostio glavne pregovarače za još jednu rundu dijaloga u Briselu. Razgovarali smo o daljem putu implementacije Sporazuma od 27. februara i imali smo za cilj da razjasnimo preostala otvorena pitanja. Iako pronalaženje zajedničkog jezika može biti izazovno, uspjeli smo postići određeni napredak. Naše rasprave će se nastaviti u narednim sedmicama”, rekao je Lajčak.