Senator

Američki senator Chris Murphy rekao je da su za primjenu sporazuma odgovorni lideri Srbije i Kosova te da ne postoji ništa ključno što Evropa i SAD mogu da urade, osim da ih ‘ohrabruju’.

Primjena evropskog sporazuma o normalizaciji odnosa, uz obavezu formiranja zajednice srpskih opština, je u najboljem interesu Srbije i Kosova, i oni o tome odlučuju, a SAD i Evropska unija mogu samo da ih ohrabruju, rekao je Chris Murphy, američki senator iz Connecticuta.

Murphy, koji je i član Vanjskopolitičkog odbora Senata je, u intervjuu za Glas Amerike, naglasio da je evropski prijedlog o normalizaciji odnosa veoma važan sporazum i da mir na Balkanu “ne može da se uzima zdravo za gotovo”.

Dodao je da je proveo mnogo vremena i sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem te da smatra da su obojica “preduzeli veoma važne korake da normalizuju odnose”.

Murphy je poručio da su za primjenu sporazuma odgovorni lideri Srbije i Kosova te da ne postoji ništa ključno što Evropa i SAD mogu da urade, osim da ih “ohrabruju” i naglašavaju da će biti teško pridruživanje euroatlantskim integracijama dok se ne riješe odnosi dvije strane i prevaziđu razlike.

Američki senator je izjavio da ne misli da će Washington nametati posljedice u slučaju nepoštovanja dogovorenog i da je u najboljem interesu i Srbije i Kosova da primjene dogovor.

‘Korak po korak’

Komentarišući stav Srbije da neće priznati nezavisnost Kosova i da mu neće dozovoliti da postane članica Ujedinjenih nacija, on je rekao da je potrebno ići “korak po korak”.

“Razumijem da je političkim liderima nekada potrebno da se pozicioniraju na određeni način, ali činjenica da je ovaj sporazum postignut pokazuje da su Vučić i Kurti, koji imaju velika biračka tijela koja ne žele pomirenje između dvije zemlje, spremni da preduzmu rizike, da urade ispravnu stvar da bi promovisali mir. Znači, hajde da idemo korak po korak. Ima mnogo stvari na Balkanu za koje su lideri govorili da se nikada neće dogoditi, ali su ne na kraju dogodile. Zato što kada date određeno vrijeme, nastavljate da pričate, da gradite put do pomirenja, nekada se dogode iznenađujuće stvari”, rekao je.

Američki senator je govorio i opiranju Kosova da formira zajednicu srpskih opština i rekao da je više puta razgovarao sa Kurtijem o tome i naglasio da je to obaveza iz Brisela koju bi Priština trebala da ispoštuje, a da mu je “drago što je to dio ovog sporazuma”.

Sankcije Rusiji

Murphy je komentarisao odnose Beograda i Moskve i naveo da je “nerealno vjerovati da će Srbija potpuno da prekine kulturne i ekonomske veze sa Rusijom, niti bi to od njih trebalo očekivati”.

On je, ipak, dodao da Srbija treba da se odluči kada je riječ o ratu u Ukrajini i da je potrebno da se pridruži Evropi i SAD i primjeni sankcije prema Moskvi, čime bi se poslala “jedinstvena poruka da se ovaj brutalan čin agresije neće tolerisati”.

Murphy je zaključio da će biti veoma teško za Srbiju da ima evropsku budućnost, ako je suprostavljena najvažnijem vanjskopolitičkom cilju Evropske unije, a to je, kako je naglasio, bezuslovna podrška Ukrajini.