Samit

Lideri država članica Evropske unije (EU) će na samitu koji će biti održan u četvrtak i petak, 23. i 24 marta, pozdraviti dogovor koji je postignut u Ohridu između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Albina Kurtija.

Prema nacrtu zaključaka koji će na kraju samita usvojiti 27 šefova država i vlada EU, oni će pozvati Kosovo i Srbiju da "ekspeditivno i u dobroj nameri sprovode svoje obaveze".

Tokom samita će se liderima obratiti visoki predstavnik EU za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell koji će prisutne obavestiti o ishodu sastanka u Ohridu.

Lideri Srbije i Kosova su se na sastanku u Ohridu 18. marta usaglasili o Aneksu o primeni Sporazuma o putu normalizacije odnosa između Kosova i Srbije. Dogovoreno je i da ovi dokumenti postanu sastavni delovi procesa pridruživanja Srbije i Kosova Evropskoj uniji.

Međutim, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti nisu potpisali nikakav dokument.

Specijalni predstavnik EU za dijalog, Miroslav Lajčak je u intervju za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnio da strane nisu potpisale dogovor zato što je predsednik Srbije, Aleksandar Vučić izneo da ima "ustavna ograničenja" stoga nije u poziciji da potpiše dokument.

Prema Lajčaku, bez obzira na nedostatak potpisa, dogovor je pravno obavezujući za obe strane jer su se strane složile će ovaj dokument biti formalan putem izjave visokog predstavnika EU (Josep Borell), koja je data u subotu, 18 marta.

"Ovo je savršeno u skladu sa međunarodnom pravnom praksom. Dakle, to znači da je ovaj dokument obavezujući, da jeste zvaničan, formalan, i sve spekulacije o tome da li je ili nije validan i obavezujuće su besmislene", ocenio je Miroslav Lajčak.

Da je dogovor pravno obavezujući, na tome insistira i američka strana.

"Dogovor koji su postigli Kosovo i Srbija na sastanku u Ohridu, u Severnoj Makedoniji je pravno obavezujući", rekao je 20. marta izaslanik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za Zapadni Balkan Gabriel Escobar . On je nakon sastanka u Ohridu, novinarima izjavio da je dogovor pravno obavezujući "u svakom smislu".

"Nije bilo pitanje potpisa, već pitanje obavezivanja", ocenio je Escobar.