Visoki zvaničnik EU

Prihvatanje evropskog plana za dijalog o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije podrazumjeva da se prihvata i Zajednica opština sa srpskom većinom na Kosovu, a plan predstavlja i de fakto priznanje, rekao je novinarima jedan visoki zvaničnik Evropske unije.

Govoreći pred novinarima uoči narednog sastanka lidera Srbije i Kosova, ovaj zvaničnik EU, govoreći po uslovom anonimnosti, je naglasio da su očekivanja u Briselu da će strane prihvatiti evropski predlog.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti će se sastati u Briselu u ponedeljak 27. februara.

Prema evropskim izvorima, na sastanku će se isključivo raspravljati o modalitetima primene evropskog plana. Plan, kažu izvori, nije predmet rasprave i neće se dozvoliti izmene u tekstu, ali se svakako očekuje od strana da se na sastanku izjasne da prihvataju ovaj plan.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je u decembru objavila sadržaj evropskog plana kojeg podržavaju i Sjedinjene Američke Države.

U ovom planu nema međusobnog priznanja, niti članstva Kosova u Ujedinjenim nacijama. Takođe se, prema planu, od Srbije očekuje da ne blokira Kosovo u procesu članstva u raznim međunarodnim organizacijama.

Jednaka prava Srbije i Kosova, poštovanje teritoritorijalnog integriteta i nepovredivost granica, priznanje državnih simbola i poseban aranžman za srpsku zajednicu na Kosovu, ključni su elementi predloga koji je na stolu u Prištini i Beogradu.

Kako su evropski zvaničnici rekli novinarima, EU je odlučila da izađe sa svojim planom nakon što je na sastanku koji je održan u avgustu bilo jasno da shvatanje strana šta podrazumeva normalizacija odnosa "nije kompatibilno", te je bilo jasno da treba promeniti pristup.

Evropska strana je ohrabrena javnim izjavama lidera Kosova i Srbije o planu, zato se očekuje pozitivan ishod sastanka u ponedeljak.

Međutim, oni sa zabrinutošću gledaju na nedavne izjave ruskog ambasadora u Srbiji, Aleksandra Bocana Harčenka i ocenjuju da se radi o pritisku na srpskog predsednika Aleksandra Vučića da ne prihvati plan.

Evropski zvaničnici smatraju da dosadašnji kontakti sa predsednikom Srbije ukazuju na to da izjave ruskog ambasadora isu uticale na poziciju Vučića, ali je svakako uticalo na deo opozicije u Srbiji.

Najteža rasprava oko Zajednice

Evropski zvaničnik je rekao da se očekuje da se na sastanku 27. februara lome koplja oko formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Dok se insistira da nema prostora za pregovore oko plana, evropska strana ostavlja mogućnost da se raspravlja o modalitetima aneksa predloga, koji obuhvata smernice i vremenski okvir za primenu svih obaveza iz glavnog plana, uključujući i Zajednicu.

Ovaj sagovornik je ocenio da obe strane pokušavaju usloviti proces Zajednicom, ali je potvrdio da će ovo pitanje biti među prvim elementima koje će zahtevati primenu jer, kako kažu, pitanje Zajednice se "ne može ostaviti na samom kraju, već treba da se brzo reši".

Evropska unija ima ambicozan plan primene svih odredbi iz glavnog plana i očekuje da se dogovori o implementaciji postignu u roku od nekoliko meseci, a svakako u toku ove godine.

Takođe se upozorava da prihvatanje plana i implementacija istog ne podrazumeva kraj procesa. Kraj procesa, prema ovim izvorima jeste sveobuhvatni dogovor o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. Plan koji je trenuto na stolu, prema ovim izvorima jeste "jedini mogući maksimum u postojećim okolnostima".