Srpski poslanici u Skupštini Kosova, Mihailo Šćepanović, Dragiša Mirić i Vladimir Todorović, povukli su potpise sa zahtjeva grupe poslanika poslatom Ustavnom sudu, da se razmotri da li predsednik Kosova Fatmir Sejdiu krši Ustav Kosova tako što drži dve pozicije, poziciju predsednika Kosova i zamrznutu poziciju predsednika Demokratskog saveza Kosova.

Još uvijek nije potvrđeno da li će razmatranje ovog slučaja biti nastavljeno.

Međutim, član 23 Zakona o Ustavnom sudu navodi da će Ustavni sud donjeti odluku o pitanjima koja su mu podnešena na zakonit način od strane ovlašćenih stranaka, bez obzira na povlačenje stranke iz postupka.

Mihailo Šćepanović izjavio je za naš program da su on i još ostala dva poslanika povukli potpise zato što nisu htjeli da oni budu ti koji će odlučivati o tome.

“Mi smo kao poslanička grupa donjeli odluku da to (potpise) povučemo iz prostog razloga, jer smatramo da mi nećemo kao Srbi u ovom trenutku da budemo tas na vagi koji će da prelazi na jednu stranu. Ako nema koncenzusa među albanskim partijama o tako važnom pitanju, mislili smo da je još uvijek rano da mi kao Srbi budemo ti koji će odlučivati o tome”, kazao je Šćepanović.

Nije bilo pritisaka

Inicijator zahtjeva, nezvisni poslanik Naim Rrustemi, izjavio je da povlačenje potpisa može da iskomplikuje stvari u sudu. Međutim, prenoseći riječi predsjednika Ustavnog suda, ukoliko dođe do povlačenja potpisa, Ustavni Sud zadržava pravo da nastavi sa slučajem kako bi dokazao da li predsjednik Kosova ozbiljno krši Ustav.

Rrustemi takođe sumnja da su ova tri srpska poslanika bila pod mogućim pritiskom predsjedništva. Šćepanović, međutim, kaže da to nije slučaj.

“Pristika bilo nije, i to bi bila najveća greška da je neko probao da išta pokrene na bazi pritiska ili ucjene. Tako da smo mi jednostavno to odradili misleći da ćemo stime da pokažemo da okrenemo jednu vrstu politike da smo svi mi tu da bi napravili nešto dobro za zajednički život. Ovim smo dokazali da je možda i došlo vreme da mogu i Srbi da promene predsednika Kosova”, smatra Šćepanović.

Predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu je prethodno izjavio da nema dokaza koji mogu dokazati da on krši Ustav Kosova. On je rekao da je pravo poslanika da iznesu svoja mišljenja, a da je Ustavni sud taj koji će izneti svoju procenu.

Ustav Kosova navodi da “predsjednik predstavlja vrhovnu vlast države i jedinstvo građana Republike Kosovo” i da “ne može obavljati ni jednu drugu javnu funkciju.”