Izvještaj Federalnog ministarstva

Šteta uzrokovana organizovanim kriminalom u 2021. godini koštala je Njemačku 2,2 milijarde eura, što je dvostruko više nego u 2020. godini, navodi se u Saveznom izvještaju Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i kancelarije kriminalističke policije, prenosi Gazeta Express.

Prihod kriminalaca u 2021. iznosio je 1,4 milijarde eura od čega je najveći dio rezultat trgovine drogom.

Prema ovom izvještaju, povećan je i broj istraga u sektoru organizovanog kriminala, sa 600 na 700. Zahvaljujući dešifrovanju platformi, povećan je i broj Albanaca i građana Kosova organizovanih u kriminalne grupe, koji su pod istragom zbog učešća u kriminalnim organizacijama, piše Deutsche Welle.

U izvještaju stoji da je u Njemačkoj 2021. godine pod istragom bilo oko 40 bandi predvođenih Albancima, od kojih je velika većina umješana u trgovinu narkoticima. U samo četiri slučaja, bande su bile umješane u poreska krivična djela, ilegalnu trgovinu ljudima, pranje novca i privredni kriminal.

Ova brojka u svijetu organizovanog kriminala Albance ponovo svrstava na treće mjesto poslije, Nijemaca (261) i Turaka (90). Na šestom mjestu su kriminalne grupe sa Kosova, nih oko 20, posle Rusa i Poljaka. Deseto mjesto zauzimaju Srbi, koji su organizovani u 14 bandi.