Brod "Rachel Corrie" hrabrih Iraca i Malezijaca koji su, uprkos opasnostima, krenuli da dopreme pomoć stanovništvu pojasa Gaze, zaustavljen je na oko 55 kilometara od obala Gaze rano u subotu.

Prema informacijama britanskih medija, izraelski komandosi su spriječili brod da prođe dalje, ali se nisu popeli na brod, kao što je to bilo slučaj sa prethodnim konvojem gdje je devet humanitaraca izgubilo život.

Izrael je već ranije najavio da brodu "Rachel Corrie" neće dozvoliti da prođe do Gaze, već da treba doći do izraelske luke Ashdod na inspekciju.

"Nekoliko izraelskih ratnih brodova okružilo je 'Rachel Corrie' i spriječilo brod da dođe do Gaze", precizirao je Amjad al-Shawa, glasnogovornik organizacije iz Gaze koja sarađuje sa aktivistima, za agenciju France Presse.

Izraelska mornarica se i dalje drži svoje pozicije i insistira na odlasku broda u Ashdod, gdje će, kako kažu, pregledati šta brod nosi u potrazi za nedozvoljenim stvarima.

Vjeruje se da se sve ovo događa u međunarodnim vodama. Putnici broda koji je zaustavljen prije toga su bili izuzetno euforični, nadajući se da će ipak uspjeti stići do Gaze. Prethodno su poručili da neće pružati otpor.

Brod je dobio ime po američkoj studentici koju je izraelski tenk pregazio u toku protesta protiv uništavanja kuća u Gazi 2003. godine.

Izraeska blokada Gaze traje od 2006. godine. SAD su savjetovale aktivistima da učine šta se od njih traži. Ipak, nobelkovka Máiread Corrigan, koja se nalazi među putnicima na brodu, insistirala je na prolasku dalje.

Na brodu se nalazi 20 ljudi, od čega je pet Iraca, šest Malezijaca i devet članova posade. Bili su dio prethodno poslane flotile, ali su kasnili za njom zbog tehničkih problema.