Turski premijer Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ne prihvaća ocjenu da je Hamas teroristička organizacija. "Hamas su borci koji pružaju otpor i koji se bore za obranu svoje zemlje.

Oni su pobijedili na izborima. Rekao sam to američkim zvaničnicima. Ne prihvaćam da je Hamas teroristička organizacija ", rekao je Erdogan u gradu Konija, u govoru koji je prenosila televizija.

SAD i EU su stavili Hamas na listu terorističkih grupa, iako je ova organizacija pobijedila na palestinskim izborima 2006. godine.

Erdogan je uputio oštre kritike na račun Izraela povodom racija na floti humanitarnih brodova koji su prevozili pomoć za Gazu. Tom prilikom poginulo je devet turskih državljana, a odnosi između nekada bliskih saveznika zapali su veliku krizu.

Turski premijer kritizirao je i zapadne sile jer, kako je rekao, nisu dale Hamasu priliku prijeći na demokratsku platformu.

"Zašto im niste dali priliku? Neka povedu demokratsku borbu ", rekao je Erdogan u govoru koji je često prekidan povicima podrške pristaša njegove stranke.

On je dodao da Turska "nema problem s Izraelom ili židovskim narodom", nego sa "represivnom izraelskom administracijom koja provodi državni terororizam".

Erdogan je rekao da je izraelska Vlada "licemjerna" i "paranoična", te da se služi lažima.

Zvanična Ankara ranije je inzistirala da se mir na Bliskom istoku ne može postići ukoliko Hamas bude isključen iz procesa. Turska Vlada također je zatražila od ove oružene grupe, koja je posvećena uništenju Izraela, da se odrekne nasilja i uključi u mirovnu politiku.