Sastanak sa generalnim sekretarom

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani i šefica diplomatije Donika Gërvalla sastale su se danas sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kojem su prenijele da je osnovni cilj Kosova da što prije postane punopravni član NATO saveza.

U saopštenju za javnost se navodi da je Osmani istakla da je članstvo Kosova u NATO važno zbog osiguranje mira u regionu, ali i za promociju i zaštitu zajedničkih vrijednosti.

Ona je naglasila i posvećenost Kosova da otvori novo poglavlje saradnje sa NATO-om, što znači uključivanje Kosova u "Partnerstvo za mir“.

"Naš cilj je da postanemo dio globalne bezbjednosne infrastrukture, doprinoseći miru", rekla je Osmani.

Prema njenim riječima, Kosovske bezbjednosne snage su profesionalne snage, pripremljene u skladu sa standardima NATO-a, koje će omogućiti Kosovu da postane aktivna snaga u okviru regionalne i globalne bezbjednosti.

"Ponosni smo što naši vojnici zajedno sa vojnicima Oružanih snaga SAD učestvuju u zajedničkoj vojnoj misiji u Kuvajtu. Ova misija, prva takve vrste za Kosovo, dokaz je naše spremnosti da doprinesemo globalnom miru i bezbjednosti“, navela je Osmani.

Tema ovog sastanka je bio i dijalog sa Srbijom gdje je Osmani poručila da Kosovo sprovodi briselske sporazume o slobodi kretanja i osudila prijetnje i postupke Srbije i njenih ilegalnih struktura na Kosovu“.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg zahvalio je Kosovu na pružanju privremenog skloništa avganistanskim izbjeglicama koje sarađuju sa NATO-om i pohvalio njegovu akciju kao primjer saradnje i koordinacije sa saveznicima.

Osmani je istakla da je takva odluka Kosova u skladu sa geostrateškom orijentacijom i odrazom zajedničkih vrijednosti ljudskih prava.

"Kosovo je spremno da u budućnosti doprinosi sličnim humanitarnim misijama, ali i bezbjednosnim“, zaključila je Osmani.