Predsjednik Alijanse za budućnost Kosova Ramush Haradinaj kazao je da institucije Kosova treba da izdaju poternice za osobe koje ne mogu ući na Kosovu zbog poruka koje oni upućuju tokom takvih posjeta i time se EULEX obavezuje da ne odobrava njihov ulaz.

Ove komentare Haradinaj je izneo na konferenciji za medije, upitan oko boravka na Kosovu bivšeg premijera Srbije Vojislava Koštunice na sjeveru Kosova bez ijedne dozvole.

Haradinaj je istakao dokle god se sjever Kosova posjećuje od strane zvaničnika Srbije, bilo bi logično da premijer ili neki drugi zvaničnik Kosova od međunarodnih mehanizama zatraži da oni djeluju u tom djelu Kosova i omoguće posjete tom djelu i zvaničnicima Kosova.

"Dobro je da zvanična Priština preduzme inicijativu za usklađivanje, ako kaže da je otvorena zemlja, ljudi dolaze i odlaze, tada i zvanična Priština treba tamo da odlazi. Na funkcijama su, imaju obaveze prema mnogim temama tamo i imaju potrebe da idu u posjetu", kazao je Haradinaj.

Prema njegovim riječima, zvanična Priština nezna koji su to njeni instrumenti koji prethode tim neželjenim procesima. Lider AAK-a je rekao da za zaustavljanje zvaničnika Srbije koji ulaze na Kosovo treba da se izda poternica, kako bi EULEX mogao djelovati.

"Dolazak određenih zvaničnika treba da se odvija na osnovu protokola. Zabrane mora neko da prijavi. Kome je zabranjen ulazak na našoj teritoriji. Imamo punosnažno Ministarstvo reda.  Ako ovo ministarstvo ima dokaza da neko prilikom posjete toj zemlji ima nešto što nije u skladu sa zakonima ove zemlje, ima pravo da izda poternicu i zatraži od EULEX-a da takvoj osobi ne dozvoli ulazaka na Kosovo", kazao je Haradinaj.