Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da će Srbija nastojati da snabdeva stanovništvo na Kosovu, bar osnovnim životnim namirnicama.

"Jutros su nam najavili da je najveći deficit sa mlekom. Nema voća i povrća u supremarketima, a i zalihe ostalih namirinica se polako prazne", rekao je Ljajić za Radio televiziju Srbije.
Kazao je da je nakon specijalne akcije ROSU sve manje robe iz centralne Srbije išlo na Kosovo i dodao da su zbog uvođenja taksi na robu iz Srbije "svi gubitnici", a najviše srpska privreda.
"Iz Srbije je 228 miliona manje robe isporučeno na Kosovo od 21. novembra do 24 juna. Cena robe na Kosovu su povećane za 5,3 odsto. Osim toga Kosovo je povećalo uvoz za 6,4 odsto, uprkos najavama da će domaći proizvođači iskoristiti uvođenje taksi da pojačaju proizvodnju. Jedino ko je verovatno profitirao su šverceri i države u okruženju", rekao je Ljajić.
"Mi ćemo na međunarodnom planu insistirati na ukidanju taksi, ovo je dodatni argument za nas. Radićemo na tome da ovo političko-ekonomsko pitanje ne postane humanitarno pitanje, što bi bilo katastrofa", rekao je Ljajić.