Šokiran što EU ćuti na Thaçijevu izjavu da neće formirati ZSO

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je šokiran što Evropska unija nije reagovala na izjavu kosovskog predsjednika Hashima Thaçija, koji je juče rekao da neće dozvoliti osnivanje Zajednice srpskih opština, jer bi to značilo formiranje Republike Srpske na Kosovu.

"Šokiran sam da EU nije reagovala na takvu izjavu i što je Thaçi promenio mišljenje. Ako EU nije u stanju da sprovede sporazume koje je sama garantovala, onda bi o tome trebalo da nas informiše. Čekali smo da reaguju 24 sata“, naveo je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon obilaska povređenog ruskog službenika UNMIK Mihaila Krašnoščenka, na VMA.
On je podsetio da su Briselski sporazum, koji predviđa formiranje ZSO, potpisali tadašnji premijer Vlade Srbije Ivica Dačić i predsednik Kosova Hashim Thaçi, i to u prisustvu Catherine Ashton, u to vreme visoke predstavnice EU za spoljnu politiku.
“Briselski sporazum nije potpisao Sveti Petar već Catherine Ashton. Neka EU kaže da ne može da  garantuje sprovođenje sporazuma, da takvi sporazumi nemaju pravu snagu", rekao je Vučić i dodao da se ipak nada da ćemo danas ili sutra dočekati reakcije EU po ovom pitanju.
Vučić je rekao da je Thaçijeva izjava odraz njegovog “bezorazluka”, ali mu je važnije što ćute “kao zaliveni" Nemačka, Engleska, Francuska i najviše Brisel.
“Priština ima samo jednu crkvu u kojoj se moli, to je Amerika”, rekao Vučić, koji je naveo da je akcija ROSU imala za cilj da "utera strah" u kosti Srbima. 
Hašim Tači izjavio je juče da  neće dozvoliti formiranje ZSO i da su se okolnosti promenile. On je naveo da bi se tako formirala Republika Srpska na Kosovu.
“Tačno je da sam se ranije saglasio sa osnivanjem ZSO, ali okolnosti su se promenile i ne možemo to da dozvolimo u zamenu za viznu liberalizaciju", rekao je Tači, dodajući da takse moraju da ostanu na snazi.
On je naveo da je EU okrenula leđa Prištini, jer ni posle tri godine od davanja preporuke za viznu liberalizaciju, zemlje članice još nisu donele odluku.
Zajednica srpskih opština dogovorena je Briselskim sporazumom iz 2013, ali do danas nije formirana, niti je poznato koja bi trebalo da budu njena ovlašćenja.
U aprilu prošle godine vlasti u Prištini aktivirali su Radnu grupu koja je trebalo da radi na Statutu ZSO. Evropska unija je pozdravila takvu odluku i tada dala rok od četiri meseca Prištini da završi Nacrt Statuta.
Predstavnici vlasti u Srbiji već dugo upozoravaju da je Beograd ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma, a da Priština do danas nije jedinu koju je imala, a to je formiranje ZSO.