BBC na srpskom

Nakon akcije hapšenja kosovske policije na sjeveru Kosova, BBC na srpskom analizira vrijeme i kontekst u kome se akcija dogodila.

"Potrebno je razumeti kontekst u kome se akcija dogodila. Prošle nedelje je u Prištini uhapšen Ismet Osmani Curi, osoba koju kosovski mediji opisuju kao vodeću figuru u organizovanom kriminalu", smatra Agon Maliqi, analitičar iz Prištine i urednik portala Sbunker.
Osmani je označen kao švercer droge, cigareta i nafte u izveštaju nemačke tajne službe BND iz 2005. godine, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije OCCRP.
Ista mreža, pozivajući se na izveštaj Bezbednosno-informativne agencije iz 2011. navodi da je Osmani blizak saradnik Zvonka Veselinovića, biznismena sa Kosova. Osmani je opisan kao "izuzetno opasan".
Veselinović blisko sarađuje i sa Milanom Radoičićem, koji je danas potpredsednik Srpske liste. Ista mreža objavila je i fotografije sastanka Veselinovića i brata predsednika Vučića.
Vučić je objavljivanje fotografija opisao kao "pokušaj kriminalizovanja" njegove porodice.
A kada su krajem 2018. godine, pripadnici Rosu na severu Kosova uhapsili četvoro ljudi povezanih sa ubistvom Olivera Ivanovića, kosovske institucije su saopštile da je Radoičić, danas jedan od osumnjičenih i da se za njim traga.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada da je Radoičić u Srbiji, da nije kriv i da je prošao poligraf. Radoičić je poslednju akciju kosovske policije pratio iz Skupštine Srbije gde je prisustvovao specijalnoj sednici o Kosovu.