PRISTALI SU

Već mjesecima poznat je plan Saudijske Arabije da zauzme značajniju poziciju u svjetskom tenisu te da tako bude bitna u još jednom od najpopularnijih sportova planete.

Krajem prošle godine je Rijad ugostio turnir najboljih mladih tenisera na svijetu, a u oktobru 2024. će Saudijci organizovati i turnir pod nazivom "Šest kraljeva", na kojem žele okupiti najveća imena svijeta tenisa.

Radi se o egzibicionom turniru za koji su Saudijci spremni bogato platiti učesnicima, a poziv su sada prihvatili i Novak Đoković i Rafael Nadal, ljudi koji su obilježili aktuelnu eru tenisa.

Tako će Đoković i Nadal zaigrati na ovom turniru koji je zakazan za oktobar, a na njemu će igrati protiv Carlosa Alcaraza, Danila Medvedeva, Holgera Runea i Jannika Sinnera.

Đoković je u karijeri osvojio 24 Grand Slam titule, Nadal je na brojci od 22, a zasigurno da će njihovim nastupom ovaj turnir dobiti na težini, da će privući pažnju javnosti, a samim tim i sponzora.

Interesantno je i da je Nadal u januaru potpisao ugovor kojim je postao ambasador saudijskog tenisa te će u budućnosti raditi na razvoju ovog sporta kraljevstvu.

Oktobarski turnir bit će egzibicijski i neće nositi bodove za ATP Tour, a Saudijci aktivno rade i na projektu dovođenja Završnog mastersa WTA Toura u svoju zemlju.