US OPEN

Dramatičan meč osmine finala US Opena između Alexandera Zvereva i Jannika Sinner prekinut je u četvrtom setu jer se Zverev, dijete ruskih roditelja rođeno i odraslo u Njemačkoj, žalio da navijač na tribinama veliča Adolfa Hitlera.

Pri rezultatu 2:2 Zverev je prekinuo gem, prišao sudiji i rekao: “Neko u publici uzvikuje najpoznatiju Hitlerovu frazu u historiji! To je neprihvatljivo!”

Sudija je na to poludio, okrenuo se prema publici i vikao: “Ko je to rekao? Ko je to rekao? Podigni ruku! Ko je to rekao?”

Nakon što je gem završen, osiguranje je pronašlo navijača koji je uzvikivao parolu i izbacilo ga van, dok je publika skandirala odobravajući.

Zašto Nijemci ne podnose “Deutschland über alles”?

Izbačeni gledatelj kažnjen je jer je vikao “Deutschland über alles” (Njemačka iznad svega), što je do kapitulacije Njemačke u Drugom svjetskom ratu bio prvi stih njemačke himne. Međutim, to je ujedno i slogan Hitlerovog režima, koji je taj stih zloupotrijebio kao dokaz njemačke superiornosti nad svim ostalim narodima.

Zato su saveznici zabranili izvođenje njemačke himne kada su okupirali zemlju 1945. Sedam godina kasnije dopušteno je ponovno korištenje himne, ali tako da se koristi i pjeva samo treća strofa. Tako je do danas. Zato ono što neupućeni stranci smatraju iskazom simpatije prema Njemačkoj i Nijemcima, građani te države, pa tako i Alexander Zverev, shvaćaju kao nešto odvratno, zabranjeno i veličanje nacizma.