SAVJETOVANJE U IGRI

Srbijanski teniser Novak Đoković smatra kako igračima u ovom sportu treba biti dozvoljeno da se otvoreno konsultuju sa svojim stručnim štabom i da on ne vidi nikakav problem u tome da teniseri, iako su individualni igrači, dobijaju instrukcije tokom mečeva.

Do prošlogodišnjeg Wimbledona, nikada u historiji tenisa nije bilo dozvoljeno da treneri savjetuju igrače tokom mečeva, a sada je to gotovo u svim situacijama dozvoljeno.

Đoković se tokom igranja na US Openu osvrnuo na tu temu i rekao kako se to pravilo još više mora uravnotežiti i da on u tome ne vidi nikakav problem.

"Još uvijek savjetovanje u sportu nije isto u tenisu i košarci. Ne možete otići do trenera na klupi i razgovarati s njim. Ponekad moramo vikati ka stručnom štabu da bi nas išta čuli. Jer, publika se više čuje a ja bih volio da imamo mikrofon za komunikaciju s trenerima", rekao je Đoković.

Kaže kako je zagovornik ovog pravila i da on samo može donijeti dobro teniserima.

"Mnogo je bolje da otvoreno pričamo nego da se krijemo iza sudijske stolice kao što je to godinama bilo. Mnogi kažu da mi kao individualni sportaši trebamo pronaći rješenje u igri, ali čak i kada nam treneri kažu šta da radimo, mi smo ti koji moramo to uraditi. Niko nas ne može zamijeniti i zato je razlika između tenisa i košarke, na primjer, velika. Čak bih rekao i neuporediva", rekao je Đoković.

Da nije jednostavno i da se "za savjet" mora urlati prema svom stručnom štabu, Đoković je pokazao nekoliko puta u prethodnom periodu, kada je tražio pomoć od svojih trenera.