Druga teniserka svijeta i igračica koja je možda i u najboljoj formi na WTA Touru trenutno, Arina Sabalenka, zaprijetila je uoči starta Wimbledona da o politici neće trošiti riječi na najvećem turniru u sezoni.

Wimbledon počinje sutra, a veliki je broj teniserki koje konkurišu za najprestižniju titulu u svijetu tenisa. Među njima se, uz Igu Swiatek, izdvaja bjeloruska igračica Arina Sabalenka, koja je već u ovoj godini osvojila jednu Grand Slam titulu pošto je podigla pehar na Australian Openu.

Isto želi ponoviti i u All England Clubu, gdje sutra počinje prestižni Wimbledon. Da bi došla do titule, potrebno joj je da se fokusira isključivo na tenis, a tim povodom najavila je da se neće oglašavati na politička pitanja zbog učešća njene domovine Bjelorusije u agresiji na Ukrajinu.



Sabalenka, koja je u više navrata osudila agresiju na Ukrajinu te poručivala da žali zbog žrtava, na nedavno završenom Roland Garrosu na svakoj konferenciji za medije odgovarala je na pitanja o ratu. Uoči Wimbledona stala je pred kamere i najavila da to neće biti slučaj u Londonu.

"Prije nego što kažem bilo šta, želim poručiti da ovdje neću govoriti o politici. Tu sam da govorim o tenisu. Ukoliko imate bilo kakva politička pitanja, možete kontaktirati WTA. Oni vam mogu poslati transkripte mojih odgovora s prethodnih turnira", rekla je Bjeloruskinja.

O njenoj mentalnoj snazi jučer je govorila i proslavljena češka teniserka Petra Kvitova, koja izdvaja Sabalenku kao prvu favoritkinju turnira.

"Arina ima veliku šansu osvojiti Wimbledon. Ne samo kako ona igra, već koliko mentalno kontroliše sve. Za mene, velika je favoritkinja", poručila je Kvitova koja je i sama dva puta tokom karijere osvajala Wimbledon.