DANIIL MEDVEDEV

Daniil Medvedev propustit će ovogodišnji Wimbledon nakon što su organizatori turnira zabranili nastup Rusima i Bjelorusima zbog invazije na Ukrajinu. ATP i WTA Tour odlučili su nakon toga da ove godine neće računati bodove osvojene na Wimbledonu kao odgovor na odluku najprestižnijeg teniskog turnira na svijetu.

Novak Đoković, najbolji teniser svijeta i branitelj naslova na Wimbledonu, najviše je pogođen ovom odlukom ATP-ja. Đoković će tako ostati bez mogućnosti odbrane 2000 bodova. Njegov prvi pratitelj Medvedev je prošle godine osvojio samo 180 bodova pa je izvjesno da će Rus unatoč neigranju u Londonu preuzeti vrh.

“Jako neobično”, rekao je Medvedev novinarima tokom Roland Garrosa i dodao: “Iskreno… Volio bih igrati na Wimbledon. Volim Wimbledon. Volim igrati na travi. Sjajno je za mene što nema bodova i što ću postati broj 1. Da se turnir boduje, ne bih mogao biti prvi.”

“Ovo je jako nekorektno prema meni, prema svima koji su ostvarili odlične rezultate prošle godine. Gubim bodove, a nemam ih priliku odbraniti zbog politike. Na ličnom nivou izgubit ću 4,000 bodova jer nisam mogao igrati ni Australian Open”, ljutito je komentirao Đoković neobičnu situaciju u svijetu tenisa.

Autor: Index.hr