Svjetsko prvenstvo počinje za dva dana

Za dva dana u Rusiji počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Ukupno 32 reprezentacije, tačnije 736 fudbalera, učestvovat će na najvećoj fudbalskoj smotri.

Za dva dana u Rusiji počinje Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Ukupno 32 reprezentacije, tačnije 736 fudbalera, učestvovat će na najvećoj fudbalskoj smotri.Mundijal nije samo smotra najboljih fudbalskih selekcija na svijetu, već i pravi festival različitih kultura, nacija, jezika...

Koliko ta šarenolikost dolazi do izražaja, vidi se i po izgovoru imena poznatih fudbalera, koja se razlikuju od zemlje do zemlje, a često se i TV komentatori znaju naći u problemima kada je riječ o izgovoru imena i prezimena pojedinih fudbalera.

Igrač koga mi znamo kao Kutinjo u svojoj zemlji je poznat kao Koućinjo. Njegov saigrač iz reprezentacije Brazila nije Fred, već zapravo Fređ, a šta tek reći o Hobertu Firminu.

Ćerdan Šakiri je zajedno sa Granitom Šakom jedna od najvećih uzdanica selekcije Švicarske.

Španski list Marca napravila je sjajan posao i pronašla novinare u svakoj zemlji koja je učesnik Mundijala, a oni će vam pomoći da naučite kako se izgovaraju imena svih 736 fudbalera.

Sva imena možete pronaći OVDJE.