DRŽAVA SE OBRAČUNAVA

Jučer je u prostorijama policije u Zagrebu počelo privođenje pojedinih navijača Dinama zbog pjevanja ustaških pjesama na subotnjoj utakmici između Gorice i Dinama.

Privedeni navijači su životne dobi od 18. do 44. godine. Obavljeno je više pretraga stanova i drugih prostora koje koriste osumnjičene osobe.

Tokom današnjeg dana uhapšene osobe bit će dovedene na Općinski sud u Velikoj Gorici.

Navijači koji su pjevali sporne pjesme identifikovani su na temelju videosnimaka i fotografija.

"U dosadašnjem toku kriminalističkog istraživanja utvrđene su osnove sumnje za osam osoba da su počinile prekršaj iz člana 4. stav 1. podstavak 7. kažnjivo po članku 39.a stavka 1. tačke 2. Zakona o sprječavanju nereda na sportskim takmičenjima na način da su tokom odigravanja navedene nogometne utakmice, pjevali pjesme čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti", poručili su iz policije.

Podsjetimo, navijači Dinama su mrlju na navijanje u subotu bacili su nakon pjevanja ustaške pjesme sa stihovima:

"Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije za slobodu i za dom, hrvatski dom".

Zanimljivo da je utakmicu posmatra hrvatski ministar pravosuđa Ivan Malenica koji je nedavno poručio da će se oštro suprotstaviti skandiranju nacionalističkih pjesama na utakmicama.