INCIDENT U AMERICI

Američki mediji danima pišu o snimku srednjoškolske odbojkaške utakmice djevojčica iz North Caroline u kojoj je odbojkašica zadobila ozbiljnu povredu glave nakon što ju je loptom pogodila transrodna djevojka iz protivničkog tima.

Tjelesne povrede koje je pretrpjela srednjoškolka sportistkinja u srednjoj školi Hiwassee Dam bile su na glavi i vratu.

Procjenjuje se da je odbojkaška lopta nakon udarca letila brzinom od 112 kilometara na sat, a jedan od prisutnih ju je opisao kao nenormalno brzom.

Nijedan akter ovog incidenta nije identifikovan.

Incident je od tada imao daleko veće implikacije nakon što su se proširile vijesti kako je žestok udarac uputio biološki muškarac.

Odbojkašica Hiwasee Dama još uvijek pati od dugotrajnih simptoma potresa mozga, uključujući probleme s vidom i nije joj dopušteno igrati.

Školski odbor okruga Cherokee naknadno je glasao 5-1 za predaju svih utakmica ženskih odbojkaških timova svojih škola protiv škole Highlands za koju igra neimenovana transrodna odbojkašica.

Činilo se da odbor pleše oko kontroverzne teme trans osoba koje igraju sportove za ekipe čijeg spola nisu rođene.

Međutim, odbor se nije osvrnuo na seksualnost nijednog igrača, već je umjesto toga naveo zabrinutost zbog sigurnosti.

"Okrug neće učestvovat ni u jednoj odbojkaškoj utakmici, univerzitetskoj ili juniorskoj, protiv Highlandsa zbog sigurnosnih razloga" stoji u zapisniku sa sastanka odbora.