UTRKA U ABU DHABIJU

Nakon osam mjeseci i 21 utrke došao je dan odluke u Formuli 1, a danas će se na stazi u Abu Dhabiju Nizozemac Max Verstappen i Britanac Lewis Hamilton boriti za titulu u ovoj sezoni.

Oba vozača trenutno su izjednačena po broju bodova na prvom mjestu, a nešto manju prednost u današnjoj utrci će imati Verstappen koji će krenuti s pol-pozicije.

Verstappen i Hamilton imaju po 369,5 bodova, što znači da će titulu prvaka danas osvojiti onaj vozač koji bude ostvario bolji plasman, a ukoliko budu izjednačeni po broju bodova, što se tehnički može desiti ako zauzmu deveto i deseto mjesto, onda titula ide u ruke Nizozemca zbog većeg broja pobjeda u ovoj sezoni.

U dosadašnjem dijelu sezone Verstappen je devet puta slavio, dok je Hamilton to uradio jednom manje. Bilo kako bilo, jasno je da nas danas očekuje jedan od najuzbudljivijih dana u historiji Formule 1.

Današnja utrka će biti prilika da Hamilton deveti put u karijeri osvoji titulu prvaka kojom bi pretekao Michaela Schumachera, a eventualnim današnjim trijumfom zacementirao bi svoje mjesto kao najtrofejniji vozač u historiji u pogledu osvojenih titula, pobjeda i pol-pozicija.

S druge strane, Verstappen danas traži prvu titulu u karijeri, ali i prvi naslov za Nizozemsku u Formuli 1, a ukoliko ostvari bolji rezutlat od Hamiltona onda će postati 34. šampion Formule 1 u historiji.

Ovo će biti 29. put u 71 sezoni da se prvak Formule 1 odlučuje u posljednjoj utrci, a prethodni put se to desilo prije pet godina kada je Nico Rosberg stigao do trona pobijedivši Hamiltona za pet bodova. Posljednji put kada su dva vozača bila izjednačena pred posljednju utrku bilo je 1974. godine.

Pored borbe za titulu, današnja utrka će biti posljednja za velikog Kimija Räikkönena, a svjetski prvak iz 2007. godine vozi će posljednju utrku i svakako da će u Abu Dhabiju biti izuzetno emotivno danas.

Utrka za Veliku nagradu Abu Dhabija na programu je od 14 sati uz direktan prijenos na Sport Klubu, a na portalu Klix.ba uživo ćete moći pratiti tekstualni prijenos utrke.