JAKE MJERE OPREZA

U utorak, deset dana prije početka Olimpijskih igara, u Tokiju je službeno otvoreno Olimpijsko i Paraolimpijsko selo u kojem će biti smješteno oko 18.000 sportaša i službenih osoba.

Uobičajeno vesele svečanosti popraćene odbrojavanjem dana i sati do početka Olimpijskih igara, u ovom su slučaju bile zasjenjene sve većom zabrinutošću lokalnog stanovništva zbog održavanja Igara u doba borbe protiv širenja koronavirusa.

Tokio je od ponedjeljka ušao u četvrti period stanja opće opasnosti zbog pandemije Covida-19, a ove će mjere ostati na snazi do 22. avgusta, daleko iza datuma završetka Igara koje će se u Japanu održati od 23. jula do 8. avgusta.

Olimpijsko i Paraolimpijsko selo smješteno je u Tokijskom zaljevu, prostire se na 44 hektara na kojima je izgrađena 21 zgrada za stanovanje sportista i službenih osoba. Olimpijske delegacije su već počele pristizati u Tokio, a do kraja sedmice bi se u Olimpijskom selu trebalo smjestiti već više od 2.200 takmičara.

Nažalost, među onima koji su već stigli u Tokio pojavili su se prvi slučajevi zaraze koronavirusom, što je povećalo zabrinutost među ionako skeptičnim građanima Japana, da će održavanje Igara pridonijeti širenju zaraze u njihovoj zemlji.

Dva člana olimpijskog izaslanstva Ugande, jedan srpski sportista i član izraelske reprezentacije imali su pozitivne rezultate na testiranju na koronavirus. Olimpijsko selo je u uobičajenim okolnostima mjesto druženja sportista koji dolaze iz svih kutaka svijeta, mjesto za zabavu i opuštanje. No, u Tokiju toga neće biti.

Na snazi su oštre protivepidemijske mjere, prema kojima svi stanovnici sela uvijek moraju držati najmanje dva metra razmaka jedni od drugih. Njihovi susreti moraju biti što kraći, bez ikakvog kontakta, a dulje zadržavanje nije dopušteno ni u kantini. Nošenje maski je obavezno pri svakom izlasku iz soba. Sportistima je zabranjen bilo kakav kontakt s domaćim stanovništvom, a uskraćeni su im i turistički obilasci lokalnih znamenitosti.

Svaki će sportista morati napustiti Olimpijsko selo najkasnije dva dana po završetku svog posljednjeg nastupa na Igrama.