Ulog je veliki – plasman u grupnu fazu

Osam timova iz bivše Jugoslavije danas će pokušati da napravi pozitivne rezultate u prvim mečevima plej-ofa za plasman u Ligu Evrope, a ulog je veliki – plasman u grupnu fazu drugog po rangu UEFA klupskog takmičenja.

Sa različitom dozom optimizma u mečeve ulazi svih osam klubova pošto su neki za protivnike dobili ekipe iz najjačih pet liga, što može da bude neprelazna prepreka. Jedan od timova koji vrlo ambiciozni čekaju dvomeč je Crvena zvezda koja ide na noge Krasnodaru u Rusiju. Slavoljub Srnić, vezni fudbaler Zvezde, istakao je da jedva čeka direktan duel sa doskorašnjim saigračem Mihailom Ristićem.
 
“Očekujem da pobedimo 1:0, ne moram da budem strelac, neka bude asistencija. Biće mi čudno da igram protiv Ristića, do juče smo igrali zajedno. Želim mu da počne utakmicu”, rekao je Srnić pred današnji meč od 19 časova.

Ovo je Zvezdi četvrta prepreka ove sezone u Evropi i, ukoliko je preskoče, prvi put će nakon sezone 2007/08. igrati u grupnoj fazi ovog takmičenja. Njihov ljuti rival Partizan će dočekati Videoton, kojeg sa klupe vodi Marko Nikolić, koji je “crno-bijelima” prije nekoliko mjeseci osvojio duplu krunu u Srbiji. U Partizanu su optimisti kao i u Zvezdi, a trener Miroslav Đukić poručio je da se nada prolasku u grupnu fazu.

“Za nas je bitno da uđemo u Ligu Evrope koja nam je potrebna. Nikad ne razmišljam o porazu, to mi moj mentalitet ne dozvoljava. Dobro radimo, kao ekipa smo u usponu. Rival je dobar, ali smatram da imamo ekipu spremnu za plasman u grupnu fazu”, izjavio je Đukić koji zbog povreda ne može da računa na Nebojšu Kosovića i Alena Stevanovića, a meč se igra bez publike.
 
Jedna od ekipa koju čeka težak zadatak je Hajduk, koji će na megdan Evertonu, a prvi meč je na “Gudisonu”. Đoan Kariljo, trener “bilih”, istakao je da su svi u klubu veoma uzbuđeni pred ovaj dvomeč.

“Znamo potencijal Evertona, ali i naš. Ako budemo igrali defenzivno, neće biti dobro. Vejn Runi je vrlo važan igrač Evertona, ali moramo se pripremiti na njih kao ekipu. Ne smijemo se fokusirati na jednog, već na cjelinu”, kazao je Kariljo.

Osim ova tri tima, danas će prve mečeve plej-ofa igrati hrvatski klubovi Dinamo i Osijek protiv Skenderbega, odnosno Austrije, te makedonski Vardar i Škendija, koji će imati veoma teške rivale u vidu Fenerbahčea i Milana. Tu je i slovenačko Domžale koje čeka dvomeč sa Marseljom.
 
Ex-Yu timovi u LE

Dinamo Z. 19 časova Skenderbeg
Krasnodar 19 Crvena zvezda
Vardar 20 Fenerbahče
Milan 20.45 Škendija
Domžale 20.45 Marselj
Osijek 20.45 Austrija
Partizan 21 Videoton
Everton 21.05 Hajduk

Ostali parovi

Parovi: Apolon – Midtjiland (19 časova), BATE – Oleksandrija (19), Hafnarfjordur – Braga (19.45), PAOK – Ostersunds (20), Plzenj – AEK Larnaka (20.15), Altah – Makabi T.A. (20.30), Ludogorec – Suduva (20.30), Panatinaikos – Bilbao (20.30), Ajaks – Rozenborg (20.45), Klub Briž – AEK (20.45), Vitorul – Salcburg (20.45), Legija – Šerif (20.45), Maritimo – Dinamo K. (21.30).

(Nezavisne)