Fudbal i čelična pesnica

Najpoznatiji svjetski diktatori nerijetko su bili veliki ljubitelji fudbala, a svijet ih je zapamtio po zločinima, ubistvima, željama za pokoravanjem i apsolutizmu...

Fudbal je oduvijek bio povezan za politikom, a diktatorima je služio samo kao još jedan kanal za ostvarenje njihovih ciljeva. Klubovi za koje su navijali (ukoliko su se nalazili u zemlji u kojoj vladaju) imali su posebne povlastice te su često neregularno osvajali nacionalna prvenstva. Neki drugi diktatori, ali i svjetski traženi teroristi, navijali su za poznate klubove poput Arsenala, Manchester Uniteda ili Chelseaja.  diktatorikolaz

Adolf Hitler – Schalke 04

Pretpostavlja se da je Führer navijao za Schalke zbog njegove dominacije za vrijeme nacizma u Njemačkoj, kada je tim iz Gelsenkirchena osvojio šest titula nacionalnog prvaka. Hitler i njegovi saradnici fudbal su vidjeli kao jak instrument vladavine masom, a tvorac nacističke propagande Goebbels je zapisao: “Ljudima je važnija pobjeda tima nego osvajanje grada na Istoku”. Iz Schalkea su opovrgli ovu tvrdnju, a njihov PR tim 2008. godine poslao je veoma kreativan odgovor britanskom Timesu i tako razbio predrasudu o lošem njemačkom humoru.

“Bili smo znatiželjni zbog čega cijenjeni Times tvrdi da je Hitler bio fan našeg kluba. Stoga smo dvaput provjerili da li je odbor kluba između 1933. i 1945. nazvao tribinu “Führerova tribina”, a gledali smo i svaku epizodu serije ‘Allo ‘Allo da nađemo dokaz. Međutim, ništa. Tvrditi da je Hitler bio navijač Schalkea jer je klub osvojio najviše titula za vrijeme njegovog režima je isto kao da kažemo da je Margaret Thatcher bila fan Liverpoola”, nalazilo se između ostalog u pismu Schalkea britanskom listu.

Josif Staljin – Dinamo Moskva

Dinamo je osnovao jedan od najlojalnijih Staljinovih ljudi, Lavreny Beria, tadašnjih šef KGB-a. Staljin je na fudbal gledao veoma ozbiljno – kada je Jugoslavija 1952. godine na Olimpijskim igrama pobijedila Sovjetski Savez, diktator je naredio da se raspusti CSKA iz Moskve jer je iz tog kluba dolazilo najviše reprezentativaca.

Robert Mugabe – Chelsea

Kontroverzni diktator Zimbabvea, koji ovom zemljom vlada 27 godina, 2012. godine izjavio je da je fan Chelsea. Jednom prilikom zimbaveanskom internacionalcu Benjani Mwaruwariju rekao je da ga je posmatrao dok igra, ali da su njegov navijački izbor Plavci iz Londona.

Osama bin Laden – Arsenal

Svojevremeno najtraženiji čovjek na planeti zbog tereorističkih napada na New York 11. septembra 2001. godine navodno je navijao za Topnike. Bin Laden je kao tinejdžer nekoliko puta gledao utakmice Arsenala na Highburyju 70-tih godina. Prije nekoliko godina popularna je bila fotomontaža na kojoj je Osama prikazan u Arsenalovom dresu.

Idi Amin – Hayes FC

Diktator Ugande postao je navijač Hayesa zbog služenja petnaestogodišnjeg služenja britanske vojske. Bio je impresioniran pričama kolega o uspjesima niželigaša iz zapadnog Londona.

Benito Mussolini – Bologna

Italijanski fašistički diktator bio je veliki navijač fudbalskog kluba Bologna, još od njegovog osnivanja 1909. godine. Bologna je šest puta bila prvak za vrijeme Duceovog režima, a njen stadion nazivan je “svijetlim primjerom onoga što se može postići voljom i trudom fašizma”.

Francisco Franco – Real Madrid

Španski fašistički vođa pretvorio je Real Madrid u režimski klub za vrijeme svoje vladavine. Franco je prvobitno bio fan madridskog Atletica, kluba kojeg je podržavala vojska, ali je zbog velikih uspjeha i osvajanja Evropskog kupa pet puta zaredom Real postao njegov prvi izbor. Poduzeo je sve mjere da, tada najbolji fudbaler svijeta, Alfredo di Stefano zaigra za Real, a ne za Barcelonu.

Nicolae Ceaușescu – Steaua

Rumunski klub bio je u vlasništvu vojske sve do revolucije 1989. godine, a Ceaușescu je dovodio igrače u ovaj klub i bez njihovog znanja – uključujući i legende rumunskog fudbala, Hagija i Popescua. Ovakva politika omogućila je klubu osvajanje šest uzastopnih titula 80-tih godina, te titulu prvaka Evrope 1986. godine.

Kim Jong-Un – Manchester United

Sjevernokorejski vođa nedavno je zatražio od nacionalne televizije da ilegalno prenosi englesku Premier ligu da bi mogao gledati Manchester United. Mladi diktator dugogodišnji je fan ovoga kluba, a omiljeni igrač mu je Wayne Rooney.