Autsajderi, bogataši, umjetnici ili najmlađi

Nakon što je United izgubio protiv Sunderlanda, Thiery Henry je izjavio da će se za titulu prvaka Engleske boriti četiri kluba do kraja godine. To su: Arsenal, Leicester City, Manchester City i Tottenham.

U nastavku vam pružamo razloge zbog kojih bi navedeni klubovi mogli osvojiti titulu, ali i zbog kojih postoji mogućnost da će posrnuti do kraja sezone.
Leicester City
Razlozi zbog kojih bi Leicester mogao odnijeti titulu: Najveće iznenađenje sezone, trenutni lideri s tri boda više od Cityja i Arsenala, a pet bodova iza njih se nalazi Tottenham. Leicester je jako tvrda i disciplinovana ekipa, što su i dokazali sa samo dva poraza u dosadašnjem dijelu sezone. Protiv Tottenhama, Aston Ville, Stokea, Southamptona i West Broma su dokazali da mogu igrati na visokom nivou i dok gube, te su na kraju uspijeli osvojiti veoma bitne bodove, dok Manchester City i Arsenal su u dosadašnjem dijelu sezone gubili čak po pet puta.
Još jedna dobra stvar za Leicester je što se mogu fokusirati samo na Premier ligu, uzimajući u obzir da ne učestvuju u evropskim takmičenjima i da su već ispali iz FA Kupa i Capital One Cupa. Igrači imaju svježinu koja je potrebna i fokusiraju se samo na vikend i utakmice Premier lige.
Leicester u svojim redovima ima sjajnog Jamieja Vardyja i Riyada Mahreza koji su definitivno najveće zvijezde Lisica. Vardy je najbolji strijelac Premier lige sa 16 postignutih golova, a Mahrez sa 13 golova ne zaostaje previše. Navedeni duo zajedno ima 8 upisanih asistencija, što ih čini trećim najboljim duom u Premier ligi.
Razlozi zbog kojih bi Leicester mogao posrnuti do kraja sezone: U ovo doba godine prošle sezone su se grčevito borili za opstanak i nemaju iskustvo u borbi za titulu. Također, Claudio Ranieri nikad u svojoj igračkoj, kao ni trenerskoj karijeri nije osvojio jednu od titula liga petice.
Lisice očekuju jako teške gostujuće utakmice. Igraju protiv Manchester Cityja, Arsenala, Manchester Uniteda i Chelsea u gostima. Još jedan bitan podatak jeste da su Lisice primile više golova od svih klubova s vrha tabele, čak 26. Da li su zaista u stanju da do kraja sezone postižu više golova nego što primaju?
claudio-ranieri
Mišljenje stručnjaka: "Nakon proteklog vikenda, imaju šansu. U ovoj sezoni ekipe često gube i ispuštaju bodove tamo gdje ne bi trebali, ali oni igraju kao pravi kandidati za titulu. Prognoziralo se da će nakon Božića posrnuti ali i dalje su na vrhu, sada vjerujem da stvarno imaju priliku da osvoje titulu", izjavio je Jamie Carragher
Manchester City
Razlozi zbog kojih bi City mogao osvojiti titulu: To je definitivno klub koji ima iskustvo u osvajanju Premier lige, s obzirom da su dominirali engleskim fudbalom proteklih sezona. U sezoni 2013/14. Manuel Pellegrini je odveo Građane do titule, a prije njega u sezoni 2011/12. to je za rukom pošlo i Robertu Manciniju. Sad kad je pritisak na sve klubove s vrha tabele, iskustvo igra veliku ulogu.
Bitno je da u ekipi imate nekog ko uprkos svim problemima kroz koje ekipa prolazi ne prestaje da postiže golove, a Sergio Aguero je baš takav tip igrača. Proteklog vikenda, sjajni Argentinac je postigao dva gola ekipi West Hama i sada na svom kontu ima 12 postignutih golova. Ako Aguero uspije ostati u golgeterskoj formi do kraja sezone, nema sumnje da će biti jedan od ključnih igrača.
Manchester City ima jednu od najskupljih ekipa ne samo u Engleskoj, nego na svijetu. Protiv West Hama, na klupi su se našli, Pablo Zabaleta, Fernandihno, Fernando i Raheem Sterling koji sam vrijedi 49 miliona eura. S ovakvom klupom i igračima koji već imaju iskustvo osvajanja Premier lige, sigurno je da City posjeduje kvalitetu da još jednom zasjedne na vrh engleskog fudbala.
Razlozi zbog kojih bi City mogao posrnuti do kraja sezone: Kapiten Građana, Vincent Kompany je van stroja iduće tri sedmice, a kada on ne igra, City gubi važne bodove. Kada je Kompany na terenu, Građani ne primaju mnogo golova, tačnije samo su primili dva u devet utakmica koliko je Kompany odigrao ove sezone. U 14 utakmica koje nije igrao zbog povreda, City je primio čak 21 gol.
Od svih ekipa s vrha tabele, Građani imaju najlakša gostovanja do kraja sezone, ali uzimajući njihovu formu kada ne igraju na Etihadu ništa nije sigurno. U posljednjih osam gostujućih utakmica, samo su jednom kući donijeli tri boda.
City je jedina ekipa koja je ostvarila pobjedu protiv rivala, ali su izgubili od Tottenhama 4:1, Arsenala 2:1 i s Leicesterom igrali neriješeno 0:0. Ove tri utakmice, Građani su igrali u gostima i moraće igrati mnogo bolje kada se opet susretnu s ovim timovima.
raheem-sterling-kevin-de-bruyne-goal-manchester-city
Vrijedi još i spomenuti da prolaskom u knock – out fazu Lige Prvaka, City će nakon prve utakmice protiv Dynamo Kieva igrati protiv Newcastlea, a nakon revanša u Ligi Prvaka čeka ih manchesterski derbi samo nekoliko dana nakon Kijeva.
Mišljenje stručnjaka: "Žao mi je Leicesterovih navijača, ali sam uvjeren da će Manchester City uzeti titulu. Imaju Aguera koji postiže golove iz utakmice u utakmicu, ali ipak što se tiče odbrane, imaju razloga za brigu", izjavio je Jamie Redknapp.
Arsenal
Razlozi zbog kojih bi Arsenal mogao osvojiti titulu: Najveća nada Topnika jeste Mesut Ozil, koji ove sezone igra fantastično. Za svoju ekipu je kreirao 88 prilika u dosadašnjem dijelu sezone, a sa 16 asistencija koje je upisao do sada daleko bježi Kevinu de Bruyneu koji je upisao devet. Ako Giroud nastavi koristiti prilike koje mu pruža Ozil, utrka za titulu će postati mnogo zanimljivija.
Još jedan veoma bitan podatak za Topnike jeste povratak Alexisa Sancheza. Ulaskom protiv Manchester Cityja, Sanchez je još jednom dokazao da je bitna figura u ekipi Arsene Wengera i da je u stanju da poboljša igru cijele ekipe. Njegov povratak je od najveće važnosti za Arsenal u utrci za titulu.
Ipak iako Topnici imaju napad kojeg poštuje i kojeg se boji cijela Premier liga, ne može se odbaciti ni odbrana, kojom savršeno komanduje Pert Cech. Wenger je muku mučio s golmanima, mnogi od njih nisu nikad bili konstanto dobri i često su varirali između loših i dobrih igara. Petr Cech je dokazao svoju kvalitetu i 10 miliona eura koliko ga je Wenger platio se definitivno isplatilo. U 10 navrata je uspio sačuvati mrežu netaknutom i ima više odbrana od bilo kojeg golmana u Premier ligi.
Razlozi zbog kojih bi Arsenal mogao posrnuti do kraja sezone: Utakmica protiv Chelsea proteklog vikenda je trebala pokazati snagu koja je potrebna za osvajanje titule, ipak nakon isključenja Per Mertesackera Topnici su doživjeli poraz rezultatom 1:0 od ekipe koja se nalazi pred zonom ispadanja. Arsenal će igrati protiv Manchester Cityja i ta utakmica će vjerovatno pokazati da li je Arsenal u stanju da uzme titulu na kraju sezone.
Povreda Francisa Coquelina je natjerala Wengera da prebaci Arona Ramseya na poziciju koja mu nije prirodna, ali i da odriješi kesu i dovede Mohameda Eleneya. Kako na poziciji defanzivnog veznog nema pouzdanog igrača, Wenger izlaže Cecha velikim opasnostima. Čak 78 šuteva je bilo upućeno ka Chechovom golu, dok na drugoj strani Tottenham je dopustio samo 55 udaraca ka Llorisovom. Za sada Chech je branio fenomenalno i spašavao Topnike u više navrata, ali jasno je da će Arsenal morati pružati više pomoći svom golmanu u nastavku sezone.
Kao što je slučaj s Manchester Cityjem i Arsenal će morati pružati veliku pažnju Ligi Prvaka, što će ih učiniti veoma ranjivim u Premier ligi. Topnici su izvukli vjerovatno najjačeg protivnika u knock – out fazi, Barcelonu. Dok će se na evropskom frontu boriti protiv branitelja titule Lige Prvaka, s druge strane u Premier ligi igraju protiv Uniteda i Tottenhama u gostima, nakon čega im na Emirates dolaze Swansea i West Brom.
Izjave stručnjaka: "Držim se svoje izjave s početka sezone, Arsenal će osvojiti titulu. Petr Cech svakim danom pokazuje da je jedan od ključnih igrača i to je još jednom dokazao protiv Stokea. Kada se igraju velike utakmice on je uvijek na nivou i svojoj ekipi će obezbijediti bodove na bilo koji način. Već je vratio novac koji je uložen u njega i do kraja sezone će biti Arsenalova ključna figura u utrci za titulu", izjavio je Charlie Nicholas.
Tottenham Hotspurs
Razlozi zbog kojih bi Tottenham mogao osvojiti titulu: Glavna uzdanica Spursa, Harry Kane je došao sebi nakon lošeg starta i uhvatio pravu formu. Reprezentativac Engleske je u posljednjih 14 utakmica postigao 12 golova i nalazi se na četvrtom mjestu na listi strijelaca.
Spursi su pokazali jak karakter i mentalitet, uzimajući u obzir da iako su gubili u 14 susreta, uspjeli su okrenuti rezultat u svoju korist. Nakon prvog poraza, Spursi su sljedeći doživjeli tek nakon 14 kola, ali u gostima su pokazali pravu snagu i dokazali svima da nisu ekipa koja se može lako otpisati. U posljednjih 10 utakmica u gostima nisu doživjeli poraz i to im je najbolje ostvaren rezultat u gostima od 1995. godine.
Ono što je najviše zadivilo sve ljubitelje fudbala jeste odbrana koju ima Tottenham. Spursi imaju najbolju odbranu u ligi, na što i ukazuje činjenica da su primili samo 19 golova u dosadašnjem dijelu sezone. Ako Spursi žele da ostanu u utrci za titulu, Hugo Lloris i njegova odbrana će morati da nastave pružati odlične igre do kraja sezone.
Razlozi zbog kojih bi Totenham mogao posrnuti u do kraja sezone: I dok Harry Kane igra sjajno iz utakmice u utakmicu, najveća nada Spursa je tinejdžer Dele Alli koji je postigao šest golova do ovog dijela sezone. S obzirom da Dele Alli nema dovoljno iskustva, ako bi se kojim slučajem Kane povrijedio, ostatak ekipe će morati da pojača tempo.
Nakon utakmice protiv Manchester Cityja koja slijedi, Tottenham putuje u Italiju, gdje će igrati protiv Fiorentine u Evropa Ligi, a također još uvijek imaju šansu u FA Kupu. Da li će učestvovanje u mnogim takmičenjima omesti Spurse? Leicester se ne mora brinuti o povredama i umoru igrača, a imaju prednost od pet bodova nad ekipom Tottenhama.
Tottenham ima najmlađu ekipu u Premier ligi, kako će se oni nositi s pritiskom koji slijedi u nastavku sezone ostaje još da se vidi. Da li će biti na visini zadatka ili će posustati pred kraj? Samo vrijeme može pokazati.
Izjava stručnjaka: "Hugo Lloris je sjajan golman, u to nema sumnje. Cilj je da Lloris i Kane izdrže ovakav tempo do kraja sezone, a što se tiče sredine terena imaju dovoljno kvalitetnih igrača da mogu praviti izmijene. Dva centralna braniča su vrlo jaka i igraju veoma dobro, a za svaki slučaj u pripravnosti imaju kvalitetne igrače da uskoče u igru kada je to najpotrebnije. U prošlosti ekipu Tottenhama bi pregazili u nastavku sezone, Tottenham nije bio ekipa koja se lako vrati nakon teškog poraza. Izgubili su od Newcastlea, ali su se nakon toga ekspresno brzo sabrali i nastavili da pobjeđuju", zaključio je Graeme Souness.