Trenutno drugi na tabeli

Ostalo je još petnaest sedmica i petnaest utakmica da uđemo u trku za titulu Premier lige, ali pitanje je još uvijek manje-više isto: Da li iko ustvari želi da osvoji tu titulu?

Ponekad je ove sezone vrh tabele bio poprilično glasna, utrka biciklima, u kojima su oni napočetku išli u najvećoj brzini. Leicester City je pobijedio samo dvije od zadnje četiri utakmice, ali opet su uspjeli da imaju tri boda više od ostalih. Prošlogodišnja četiri najbolja kluba Premier lige su od početka decembra pobijedili samo 14 od ukupno 36 utakmica.
Mala pauza prije februara u Premier ligi donijela je blago ali značajno izdvajanje najbolje četvorke. Sada se čini sigurno da će jedan od Manchester Cityja, Arsenala, Leicestera i Tottenhama osvojiti titulu, i vjerovatno će biti tako i poredani. Postoje dva važna dijela ovoga. Prvo, odsustvo poznatih imena u utrci, a drugo, činjenica da sva četiri od ova tima imaju šanse za osvajanje na osnovu svoje forme, talenta i prije svega slabosti ostalih klubova.
Za sada je Manchester City favorit zbog svoje snage u napadu, iako su ponovo pokazali svoje slobosti u odbrani u remiju sa West Hamom. Poraz Arsenala od Chelseaja kod kuće je najnoviji primjer da Arsenal još uvijek nije siguran u svoje igrače, te da još uvijek treba nekoga ko će ih usmjeravati.
Rijetkost vrijednosti ovakve nesigurnosti ne smije se podcijeniti. U svakoj od prethodnih 12 sezona Premier lige, tim na vrhu tabele u isto vrijeme je osvojio titulu. Šta više, nijedna od ovih 12 sezona nije imala ništa dramatično u posljednjih 15 utakmica, osim borbe za zadnje mjesto za Ligu prvaka.
Sa ovim na umu, četvorka na vrhu izgleda neobično dobro izbalansirana. Arsenal još uvijek ima dovoljno vremena da se oporavi i ponovo vrati. Njihovih sljedećih osam utakmica su rutinski izazovne. Ali nakon toga, igraju sa sva četiri prva tima, pored utakmica sa Watfordom, Crystal Palaceom, Sunderlandom, Norwichem i Aeston Villom.
Manchester City će imati malo teže utakmice. Šest od sedam njihovih zadnjih utakmica su rizične. Manchester United, Chelsea, Arsenal i Stoke, plus Bournemouth i Swansea koji će na kraju sezone zahtjevati potpunu pažnju.
Tottenham također ima poteške utakmice sa putovanjima u Liverpool, Stoke i Chelsea koje su na rasporedu u njihovih posljednjih sedam utakmica. Sljedeće tri utakmice su protiv Manchester Uniteda, Evertona i Chelseaja. Izgleda da će imati teške utakmice, ali ove sezone ništa ne nagovještava da će Leicester početi treptati, odustati ili da će pružiti pažnju očekivanjima.
Ovo je naravno određeni paradoks u pokušavanju da se pretpostavi kako će se ovo završiti. Dobrodošli u najnapetiju sezonu Premier lige: ovako bi se moglo završiti: Još uvijek su znakovi snaga i slabosti koje bi mogli doći do izražaja.
Arsenal je posustao u posljednjim sedmicama. Prednosti nedovođenja novih igrača u tim koji ima dobar ritam – stabilnost, neprekidnost – su očite. Ali nedostaci su također tu; povrede i umor su također tu. U prvom poluvremenu sa Chelseajem na Emirates stadionu, vezni red je nadjačan od strane Mikela, Nemanje Vidića i Williana. Ovo je bila vrsta igre gdje je snaga i odsustvo Coquelina, Welbecka i Wilsherea napravilo razliku.
Ali onda, ovo je jednostavno Wengerov Arsenal. Pretpostavka da je problem zbog nedostatka hrabrosti, dosjetljivosti jednostavno nije tačna. Wenger ima čvrste metode. Već je dugo vremena u Arsenalu. Kao rezultat, iste snage, iste slabosti se pojavljuju.
Wenger je Arsenal učinio stabilnim u nekim veoma promjenljivim vremenima. Fer bi bilo tvrditi da su različite metode donijele čak i bolje rezultate . Ali problem nikada nije bio sa manjkom dosjetljivosti, samouvjerenja ili manjak hrabrosti. Upravo suprotno. Rijetko da je ijedan menadžer više otporan na pritisak, te da se više oslanja na svoje metode.
Da bi osvojio ligu, Arsenal će trebati Sancheza, koji treba da se ponovo vrati u formu te da izbjegava povrede. Mesut Ozil će morati da zagrije motore ponovo nakon kratke pauze. Izliv forme od njihova dva najbolja i najskuplja igrača bi trebala biti dovoljna da provuku osjetljivu mašinu Arsenala kroz većinu preostalih 15 susreta.
Za City je još uvijek problem što imaju samo 12 golova u gostima ove sezone. Sergio Aguero je još uvijek napadač koji se ističe u ligi. Leicester nastavlja da u gostima igra izvanredno. Još važnije, Jamie Vardy i Riyad Mahrez su u bockavoj formi ponovo u pobjedi nad Stokeom.
Harry Kane nastavlja da pruža dobre partije, a smatra se da je trenutno jedan od najjačih napadača u ligi.
Iz svega toga, očito je da su Leicester i Tottenham uljezi, a ne bi bilo iznenađenje ako bi najveći potrošači i dominantna sila Premier lige u posljednje četiri godine osvojila titulu. Arsenal će nastaviti da igra srcem u gostoljubivoj trci za titulu. Uprkos zbunjujućoj drami, čini se da Manchester City ima najviše šansi za osvajanje.