Calciomercato

Dolazak Edina u Rim je označen kao dan D među navijačima Vučice. Kada je Edin sletio na Fiumicino aerodrom, na terminalu ga je dočekalo preko 3 hiljade vjernih navijača.

Pjevali su svi u glas "Osvajamo Scudetto" , neki su čak i držali plakate na kojima je pisalo "L’Amore è Dzeko". Džeko je trebao da napusti aerodrom sa Terminala 1, ali zbog velike mase koja ga je dočekala, čelnici Rome su našeg Dijamanta morali izvući krot Terminal 5. Ljudi je bilo i previše i sa velikom mukom su se domogli sredstva za prevoz koje je organizovano da preveze bosanskohercegovačkog Dijamanta na potpis ugovora. 
Džeko, nakon što je sišao sa aviona, uz policijsku pratnju je morao da napusti aerodrom. 
Za vrijeme večere, kapiten Manchester Cityja, Vincent Kompany je putem Twittera poslao poruku svom reprezentativnom kolegi, Radji Nainggolanu, „Čuvajte ga“, na što mu je Radja odgovorio „U dobrim je rukama“. Miralem Pjanić je također bio za stolom. Vjeruje se da je Pjanić bio jedan od glavnih faktora za dovođenje Džeke u Romu.
Nada svih navijača, ali i stručnog štaba je bila da Džeko može biti za klub, ono što je prije 15 godina bio Gabriel Batistuta, igrač koji će u sezoni postizati 20 i više golova i dovesti ekipu do Scudetta. Kada je stigao, Džeko je već u prvoj utakmici zadivio sve. Iako je bila prijateljska utakmica, nakon prvog kontakta sa loptom, Dijamant je postigao pogodak protiv Seville. Do kraja utakmice postigao je još jedan, na asistenciju Nainggolana. Utakmica je završena rezultatom 6:4 i navijači Rome su se sa pravom nadali da bi ovo mogla biti njihova godina.
"On je igrač svjetske klase, opasan pred golom protivnika. On će nam pomoći da budemo bolji nego što smo bili u prošloj sezoni“, rekao je Totti. Otvaranje sezone i 1:1 protiv Verone je predstavljalo buđenje za Vučicu, ali kad je Džeko u prvoj utakmici protiv Juventusa postigao pobjedonosni gol, svi su ostali zadivljeni. Čak su i zatvorenici u Rimu slavili trijumf nad ljutim rivalom Juventusom. Radja Nianggolan se obratio putem Twittera i napisao "Ups" sa emocijama smijeha.
Počelo se pričati da je Roma bolje trgovala od Juventusa na ljetnom prelaznom roku. Džeko je bio bolje ulaganje od Mandžukića, a Ashley Cole bolji od Patrice Evre. Transfer Džeke  se desio u isto vrijeme kad je Roma pretekla Staru Damu za potpis Juana Manuela Iturbea i kada je Antonio Conte dao ostavku, što je trebalo predstavljati još jedan veliki preokret i prekinuti dominaciju Juventusa u Serie A, piše James Horncastle u svojoj kolumni za "Calciomercato".
Nakon dovođenja Mohameda Salaha i Iago Falquea, velike stvari su očekivane od Džeke i ekipe, ali nakon Juventusa Džeko je jednostavno stao. Nakon Juventusa, Džeko je odigrao čak 18 sati nogometa bez pogotka, ako ne računamo one koji su postignuti iz penala, protiv Lazia i Bologne.
Ipak i ti golovi su pali u vodu, kada je Džeko promašio penal protiv Spezie u Coppa Italia nakon čega je Roma ispala iz takmičenja. Nakon dva mjeseca se uspio ponovo upisati na listu strijelaca, ali to je bila veoma mala utjeha s obzirom da je Vučica deklasirana od strane Barcelone rezultatom 6:1.
Rudi Garcia je prije otkaza, stao na Džekinu stranu rekavši "Ni Batistuta nije zabijao previše prije januarske pauze, nakon čega je dostigao cifru od 20 golova u sezoni“. Iako je Garcia mislio najbolje s tim, podaci ipak nisu bili tačni, jer je Batistuta do ovog dijela sezone upisao čak 13 golova.
Sada pokušavamo da shvatimo Edina i njegov performans u posljednje vrijeme. 
Džeko je prešao u novu sredinu i novu kulturu, na što još očigledno se privikava, također cijela ekipa je nova za njega, a ni krila Rome mu ne olakšavaju posao s obzirom na to da preferiraju da sami okušaju golmana. Salah i Gervinho na svom kontu imaju čak 11 postignutih golova, ali samo jednu asistenciju. Isuviše dugo zadržavaju loptu u svom posjedu i rijetko kad pokušavaju da asistiraju.
Oni se uveliko razlikuju od Džeke, dok su oni sebični igrači koji vole loptu u svojim nogama, on je igrač koji im pruža lopte i odvlači pozornost odbrane. Sigurno je da se i dalje pokušavaju shvatiti. Postoje pokušaji da se Džeki ubaci lopta, ali kao igrač koji je postigao 119 ligaških golova, samo 25 od njih su bili glavom, što ukazuje da Džeko preferira kad mu se lopta pošalje u prostor. Ozlijeda protiv Carpija ga je odstranila sa terena na neko vrijeme, što nije pomoglo uspostavljanju saradnje sa saigračima.
Džeki zasigurno nije lako, još kad se uzme u obzir da cijela ekipa Rome igra ispod očekivanja, jasno je i da njegovo samopuzdanje ne može biti na velikom nivou. Putem Instagrama Džeko se obratio svima: „Moraš da se boriš kroz loše dane, da bi stigao do boljih“. Džeko je dobio nadimak Cieco, što na talijanskom znači slijep, ukazujući na to da ne može pogoditi gol.
Mandžukić je izjavio da je Džeko isuviše nježan igrač, mirni div. Nije prgav igrač koji posjeduje završnicu i nije u stanju da sam riješi utakmicu. Nakon što je prije 5 godina napustio redove Wolfsburga, Džeko je samo jednom uspio da u sezoni postigne 20 golova u svim takmičenjima. Mandžukiću je to pošlo za nogom tri godine uzastopno i nakon lošeg starta za Staru Damu, koji se desio djelimično zbog ozlijede, Mandžo je postigao 9 golova.
Ipak isuviše je rano da se Džeko otpiše tako lako. Po analitičarima iz 21st Cluba, prognoze su da će Dijamant zasijati u nastavku sezone. Kako oni navode njegova forma je takva zbog premalo šansi koje je dobijao, što bi se trebalo promijeniti u nastavku sezone. Može li novi trener Rome, Luciano Spalletti vratiti Džeksona u staru formu? „Da ste me pitali kojeg napadača da kupim, moj odgovor bi bio Džeku“, izjavio je Spalletti.
"Moramo mu pomoći“, izjavio je Spalletti nakon još jednog remija protiv Verone. Ništa bolje nije bilo ni sinoć protiv Juventusa. Čini se da je prošla vječnost od onog dana kada je Džeko prevario Chiellinija i postigao gol. Vjerujemo kako bi i Džeko i svi navijači Rome htjeli da se nešto slično, bilo šta, dogodi što prije.