Statistika je neumovljiva

Yaya Toure je jedan od najboljih fudbalera u Premiershipu. U to sigurno nema sumnje. Osvajač Lige prvaka s Barcelonom, dva puta prvak Engleske s Manchester Cityjem, četverostruki osvajač nagrade za afričkog igrača godine, s obzirom na bogatu karijeru, njegova kvaliteta nikad nije bila upitna. Ipak u posljednje vrijeme sve više i više kritika stiže na njegov račun.

Ako City ispusti bodove ili igra loše, na meti se nalazi upravo Yaya, koji je glavni igrač Građana već dugi niz godina. Čak i kada pruža odlične igre kao protiv Arsenala i Watforda, sve to brzo pada u zaborav.
Kada su pitali Manuela Pellegrinija šta se dešava s Toureom, menedžer Cityja je žestoko branio igrača koji je prošle sezone postigao 20 golova, više od svih saigrača u ekipi.
"Yaya igra veoma dobro za klub, ne samo što postiže veoma bitne golove, nego je i bitan igrač. Mnogo kritika je upućeno prema trudu Tourea, ali kada nakon utakmice pogledate statistiku - on je igrač koji pretrči najviše".
Po statistici Toure je zaista neumoljiv, po prosjeku pretrči 10,42 kilometra po utakmici.
U prosjeku jedino Aleksandar Kolarov se može mjeriti s njim. Pokriva više terena od Fernandinha i Raheema Sterlinga. Kada gledate Tourea čini se da se vuče po terenu i da je usporen, ipak on dokazuje suprotno i ne stoji mirno na terenu.
Iako ga Pellegrini brani, sva statistika ne ide u korist Tourea. Količina truda koju Toure ulaže nije dovoljna. Iako Sterling pokriva manji dio terena nego Toure, reprezentativac Engleske ima više sprintova tokom utakmice, čak 70. Kolarov napravi 57, a Fernandinho 47 po meču.
Toureov učinak na tom polju je očajan, reprezentativac Obale Slonovače u prosjeku napravi 26 sprintova po utakmici, manje od skoro svih igrača Građana. 
Na utakmici protiv Sunderlanda, Toure je napravio 10 sprintova za 62 minute koliko je bio u igri. Igrač koji ga je zamijenio, Fabian Delph je do kraja utakmice uspio da napravi čak duplo više sprintova nego Toure. Ta statistika nije čudna samo za City, nego za cjelokupnu Premier ligu.
Iako Toure ne postaje mlađi, to nije opravdanje za ovakvu statistiku. Kada ga usporedimo s veteranima kao što je Gareth Barry koji je igrao za City i Toureova statistika i dalje izgleda veoma loše. Sa 34 godine Barry igra za Everton i u svakoj odigranoj utakmici ove sezone je napravio više od 26 sprintova.
Nije prvi put da Toure ima ovakvih problema. Ono što je bitno Pellegriniju jeste pristup prema Toureu, jer ipak postoje dokazi da bivši veznjak Barce održava formu na nivou. U posljednjih pet godina Toure je upisao preko 44 nastupa za klub i reprezentaciju, a u maju će napuniti 33 godine.
Za igrača u njegovim godinama i s njegovim iskustvom, ovo je veoma bitan podatak. Izvesti Tourea na teren i pustiti ga da vodi igru je već pola odrađenog posla.
Bez sumnje je da je Toure bitan igrač za City i on je bio prisutan u svim velikim utakmicama i momentima za Građane. Čak četiri od njegovih posljednjih pet golova, postigao je u posljednjih 15 minuta utakmice. Iako su neki od tih golova postignuti iz penala, ostali su postignuti s velikom kreativnošću, kao što su bili golovi protiv Arsenala i Watforda.
Što se tiče Tourea, postoje alternative. Pellegrini bi mogao manje trošiti Tourea i čuvati ga za evropske utakmice, kao što je radio s Frankom Lampardom. Ipak, za sada Yaya Toure je isuviše bitan za igru Građana.
Ako gledamo statistiku, samo su četiri igrača napravili više pasova od Tourea u protivničkoj polovini. Kada je prošle godine napustio ekipu da bi nastupao na Afričkom kupu nacija, City nije ostvario pobjedu u pet utakmica i Građani su ispali iz borbe za titulu i iz FA kupa.
"On je veznjak koji kontrolira igru i pokušava uputiti zadnji, odlučujuči pas, prema tome on je veoma bitan igrač za nas", rekao je Pellegrini.
Toure je snažan vezni igrač koji ne može sprintati. Također uvršten je u legende kluba, jasno je da ni klub, a ni menedžer bez njega jednostavno ne mogu.