Pad engleskog carstva

Engleska Premier liga definitivno je jednom od najjačih i najzanimljivijih liga na svijetu.

No, ne može se ni početi priča o famoznom BPL-u, a da se prvo ne spomene katastrofa klubova iz Engleske u Evropi. 
Sam start i krahovi u prvim kolima tri od četri ekipe ove sezone dovoljno govori, a 'obraz' Engleza sačuvao je Chelsea.
Jedan Arsenal koji je prošlu sezonu završio na trećoj poziciji, bodove je izgubio u Zagrebu protiv Dinama kojem je ovo prva pobjeda u grupnoj fazi u historiji, dok je Manchester United izgubio protiv PSV-a. 
Manchester City koji je trenutno u najboljoj formi (ili bar bio), na svom Etihadu izgubio je od Juventusa sa 1:2, iako do tada u ligi nije primio niti jedan pogodak i bio je ubjedljivo najbolja ekipa u Premier ligi.
Na Etihadu im je Juventus održao lekciju, Juventus koji je došao da pokuša izvući živu glavu jer u Seriji A igraju katastrofalno (ili su bar igrali).
A zašto je to sve tako? Zašto Englezi katastrofalno igraju u Evropi, a realno gledajući dobro igraju u najtežoj ligi na svijetu.
"Kad mačka ode, miševi kolo vode", a trenutno je posljednjih godina takva situacija u Engleskoj.
Velikan se povukao, Sir Alex Ferguson je napustio klupu 'Crvenih đavola', oni su napustili sami vrh i Engleska liga je pala.
Manchester United nije bio prvak svake godine i to je jasno, ali je svake godine bio u vrhu u Premier ligi i svake godine u Ligi prvaka išao daleko. 
Manchester je postavio standarde u Evropi, kako za sebe tako i za sve klubove sa Otoka koji su prije svega imali tu privilegiju da ih se protivnici na samom početku plaše, pa tek onda da kvalitetom trebaju da dobiju. 
Od odlaska Fergusona sa klupe 'Crvenih đavola' ništa više nije isto u Premier ligi. Manchester City i Chelsea su preuzeli vlast, Arsenal je i dalje ekipa za TOP4 bez ikakvih ambicija za nešto više, Liverpool je još prodajom Suareza završio svoje nadanje za nešto više, dok je u Manchester Unitedu još uvijek stvaranje ekipe.
Gledajući drugo takmičenje, tj. Evropa ligu, vidimo jedan West Ham koji je sa namjerom ispao u prvom kolu, a priliku za igranje dobili su juniori i rezervni fudbaleri. 
Opće je poznato da United prije dvije godine namjerno izgubio posljednja dva kola kako se ne bi plasirali u Evropa ligu, nego bez evropskih obaveza posvetili se igranju u BPL-u.
Marketing na Otoku sada je dostigao svoj vrhunac, a zarada ponajviše od TV prava svakog kluba je abnormalna i nezamisliva u odnosu na prije tri ili četri godine.
Igranje u Evropi kao da je prestala biti satisfakcija i ponos za klubove koji puno više pažnje posvećuju samoj ligi.
Ili je ipak nešto treće, četvrto ili peto?