16 fudbalera Zapadnog Balkana

U tekućoj sezoni Superlige Turske nastupit će 16 fudbalera i dva trenera iz zemalja Zapadnog Balkana.

Najupečatljiviji transfer od igrača iz država nastalih raspadom nekadašnje SFR Jugoslavije ostvario je makedonski reprezentativac Goran Pandev, koji je iz italijanskog Napolija prešao u Galatasaray. Istanbulski velikan, osim Pandeva, doveo je i njegovog saigrača iz Italije Blerima Džemailija, koji je rođen u Makedoniji, a nastupa za reprezentaciju Švicarske.
Osim poznatih balkanskih fudbalera, jedan od najcjenjenijih trenera Vahid Halilhodžić, također, odlučio je nastaviti karijeru u Turskoj. Halilhodžić, nakon završetka Svjetskog prvenstva u Brazilu napustio je reprezentaciju Alžira, te potpisao ugovor sa Trabzonsporom. Postao je drugi trener iz balkanskih zemalja u Superligi, jer hrvatski stručnjak Slaven Bilić od 2013. godine vodi istanbulski Besiktas.
U turskom nacionalnom šampionatu ove godine najviše predstavnika iz balkanskih zemalja imat će Srbija.
U ovoj sezoni igrat će sedam fudbalera iz Srbije, po dva iz Makedonije, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Hrvatske, te jedan igrač sa Kosova.
Od sedmero srbijanskih fudbalera četvero njih, Duško Tošić, Milan Smiljanić, Nemanja Tomić i Radoslav Petrović nose dres Genclerbirligia, dok Jagoš Vuković igra za Konyaspor, a  Goran Čaušević za Eskisehirspor, te je Milan Mitrović član  Mersin Idman Yurdua.
Bh. reprezentativac Edin Višća nosi dres Istanbul Basaksehirspora, a bivši reprezentativac ove zemlje Senijad Ibričić ostao je u Kayseri Erciyessporu.
Hrvatski fudbaler Ante Kulušić, koji već od 2009. igra u raznim klubovima u Turskoj, prvi put nastupa van glavnog grada, Ankare. Hrvatski defanzivac ove godine igra za novog prvoligaša, Balikesirspor. Drugi fudbaler iz Hrvatske Elvis Kokalović ostao je vjeran Konyasporu.
Konyaspor je dan prije završetka prelaznog roka doveo slovenskog golmana iz milanskog Intera Vid Beleca, a Istanbul Basaksehirspor Rajka Rotmana iz Rudar Velenja.
Turska Superliga ove godine će imati i predstavnika sa Kosova. Loret Sadiku, reprezentativac ove zemlje potpisao je ugovor sa ekipom Mersin Idman Yurdua, piše Anadolu Agency.