Jedan sa Kosova, drugi iz Makedonije

U završnici Svjetskog prvenstva u fudbalu u Brazilu od 70 igrača koji su sa Balkana ili vode porijeklo iz regiona, ostala su samo dvojica, reprezentativac Njemačke Shkodran Mustafi i igrač Belgije Adnan Januzaj.

Mustafi je odbrambeni igrač fudbalske selekcije Njemačke, rođen je u Bad Hersfeldu, ali su njegovi roditelji Albanci iz Gostivara u Makedoniji.
 
Januzaj nastupa za Belgiju, gdje je i rođen, ali su njegovi roditelji sa Kosova, odakle su izbjegli 1992. godine, prenosi Klix.ba.

Osim njih, na Mundijalu je bilo na desetine drugih igrača koji su nastupali za mnoge, uglavnom evropske reprezentacije, a koji vuku porijeklo iz zemalja Balkana, uključujući i Bosnu i Hercegovinu.

Među njima su i reprezentativci Švicarske Haris Seferović, Granit Xhaka, Valon Behrami, Blerim Gjemaili, kao i Xherdan Shaqiri.

Njihov kolega iz reprezentacije je i Mario Gavranović iz Gradačca, Admir Mehmedi iz Gostivara, kao i Josip Drmić porijeklom iz Hrvatske.

Mnogo reprezentativaca koji vode porijeklo iz zemalja Balkana, posebno iz Hrvatske, nastupalo je za reprezentaciju Australije, a među njima su Oliver Boznić, Ivan Franjić, Dario Vidošić, Metju Špiranović, Mile Jedinak i Judžin Galeković.

Što se selektora tiče, tu je jedino Vahid Halilhodžić, koji je vodio selekciju Alžira do osmine finala.