Čudesni nogometaš

Veliki Didier Drogba kaže da je on najljeniji u svlačionici, Wenger ga prije deset godina nije prepoznao, a Guardiola čupa ono malo vlasi jer ga se riješio, a sad ga želi u Bayernu...

Naslov ovog članka nije naš subjektivan pogled, već rečenice njegovih saigrača. Yaya Toure, taj veličanstveni veznjak ove sezone igra na posebnim nogometnim razinama.
'Da Yaya nije Afrikanac dizali bi ga u nebo kao ponajboljeg veznjaka današnjice', nedavno je izjavio Samir Nasri. Rečenica s kojom se apsolutno slažemo. Kolo prije kraja sezone, kada Građani praktički moraju odnijeti 'posljednji štih' i proslaviti drugi naslov u eri 'funte iz bušotine', jedan čovjek se nametnuo kao priča za sebe.
Doveli su ga 2010. i dali mu platu od 200 hiljada funti sedmično. U ogledalu javnosti bio je to odraz bahatosti šeika na čelu 'planeta City'. Toure, koji nije bio ni uvijek standardan u Barcinoj kompoziciji, dobio je najveću platu u Premierligi. No, Roberto Mancini je znao kakva je škrinja s blagom veznjak koji je u karijeri doslovno igrao sve.
Wenger ga nije prepoznao
2003. je nakon prve europske epizode u belgijskom Beverenu zaigrao za Arsenal u prijateljskoj utakmici. Wenger ga je gurnuo u špicu. 191 centimetar visoki Bjelokošćanin nije odigrao pamtljivu utakmicu protiv niželigaša Barneta.
'Ali ja sam vezni igrač, nisam špica', molio je tada 20-godišnji Yaya, mlađi brat tadašnjeg stopera topnika Kola, Wengera da mu pruži drugu šansu.
'On je novi Patrick Vieira', govorili su Wengeru.
'Niko nije novi Vieira...', odbacio je tada doista hrabru procjenu Wenger i Yaya je otišao debelo zaobilaznim putem. Preko ukrajinskog Metalurga i Olympiacosa nakon nekoliko sezona otišao je na još jednu stepenicu više – Monaco.
'Od kad je došao govorio je da će ići u Barcelonu. Igrao je samo prema naprijed, obrana ga nije previše zanimala, na kraju je završio u Barceloni. Ne znam možda je bila nekakva kombinacija...', prisjetio se Toureovih dana u Monacu tadašnji njegov suigrač Jerko Leko.
Frank Rijkaard ga je doveo da čuva leđa Xaviju i Iniesti, a s Guardiolom je godinu kasnije krenuo u svoj veliki trofejni euro pohod. Yaya je u društvu najboljih svjetskih veznjaka funkcionirao savršeno kao treća violina. Ipak, forsiranje Busquetsa stavljalo ga je sve više u drugi plan. No, 'ako znate lopte' kažu u BiH, onda nije problem pokriti bilo koju poziciju na terenu. A Yayi to nije bio problem. 2009. je u finalu Lige Prvaka igrao stopera protiv Manchester Uniteda, Rooney se nije naigrao.
U Cityju Toure tek u četvrtoj sezoni, čini se, dobiva zaslužene lovorike. Frapantne su brojke koje se vežu uz njega, a dojam koji ostavlja na terenu je desert za svakog nogometnog fanatika s niskim šećerom.
'Nema tako visokog, a toliko spretnog veznjaka. On je poezija u pokretu', oduševljen je bivši veznjak Liverpoola Jamie Redknapp koji danas komentira Premierligu.
'Do ove sezone nije zabio ni jedan pogodak iz slobodnih udaraca. No, nije ih ni pucao, u Barceloni je bio na listi pucača valjda iza Puyola', komentirao je Redknapp Toureov boom iz slobodnjaka. Od prvih pet je pogodio čak četiri!
Prodori, nevjerojatna sprinterska izdržljivost, duel igra, tehnika, vizija, pregled, duge lopte, kombinatorika, lijeva, desna noga, dribling...
Suarez bi se rado s njim mijenjao
Afrikanac je posljednje tri godine prozivan najboljim afričkim nogometašem.
'Da, priznajem bit ću malo razočaran ako ne budem izabran za najboljeg igrača sezone u Premiershipu', bez lažne skromnosti je prokomentirao izbor koji je otišao u ruke Luisa Suareza.
'Imao sam lijepo djetinjstvo, stalno smo igrali nogomet, doduše bez obuće. Imam sedmero braće i sestara, zamislite kad bi svi zatražili kopačke ili tenisice za nogomet, pa otac bi poludio', prisjetio se za BBC svojeg odrastanja Yaya.
Veliki humanitarac koji je UN-ov ambasador inicijative za spas slonova. U njegovoj zemlji je do prije koju godinu bilo na desetke hiljada sada ih je zbog krivolova ostalo samo 800- tinjak.
'Ponosan sam što sam Afrikanac, želim pokazati svijetu da Afrikanci mogu igrati nogomet kao Europljani i Južnoamerikanci.'
Nema sumnje da je pokazao. 24 pogotka na kontu ove sezone za ovog veznjaka. Suarezu individualna, Yayi vrlo vjerovatno konačna nagrada. Naslov prvaka. Pitajte Suareza i navijače na Anfieldu bi li se mijenjali...