Ko je u trci za titulu

Prošlonedjeljnom pobjedom Chelseae nad Liverpoolom šampionat Engleske je po ko zna koji put ove sezone napravio zaokret. Matematički, sada je ponovo Manchester City preuzeo od “crvenih” ulogu najvećeg favorita.

Premijer liga nije ništa manje uzbudljiva ni kada je borba za opstanak u pitanju, ali na to smo navikli već nekoliko sezona, dok borba za titulu zaista dugo nije bila ovoliko ravnopravna.
Arsenal je najduže od svih držao prvu poziciju, ali će po svemu sudeći završiti na četvrtoj poziciji. Čak je i Manchester United nekoliko dana proveo na čelu tabele.
Ko je u trci za titulu
Liverpool je prvi na tabeli, bez obzira na poraz u prošlom kolu. Imaju 80 bodova, dva više u odnosu na drugoplasirani Chelsea i tri više od Manchester Citiya. Međutim, “crveni” i “plavci” imaju još dvije utakmice do kraja sezone, a City će odigrati jednu više, s obzirom na to da će između dva posljednja kola morati da na svom terenu odigraju zaostali meč sa Aston Villom. To znači da “građani” teoretski mogu da osvoje devet bodova do kraja sezone, što bi bilo 86. Isto toliko će imati I Liverpool ukoliko pobijedi svoja dva preostala rivala. Gol razlika je na strani ekipe koju predvodi Manuel Pelegrini. I jedan I drugi tim su tokom sezone bili izuzetno efikasni. Liverpool je postigao 96 golova, a Manchester City 93. Međutim, mančesterski tim je bio uspešniji u odbrani, pa imaju gol razliku bolju za osam golova. 
Chelsea ako pobijedi svoje dvije utakmice imaće 84 boda. Dakle, da bi došli do šampionske titule potrebno im je i mnogo sreće, odnosno da i Liverpool i Manchester City naprave barem jedan kiks. Što je najzanimljivije, engleska liga nam je mnogo puta ove sezone pokazala da su takve stvari itekako moguće.
Premijer liga – tabela
Liverpul 80 36 50
Čelsi 78 36 43
Mančester siti 77 35 58
Sa kim igra Liverpool
Liverpool u narednomk kolu gostuje Crital Palasu. Iako su apsolutni favoriti, Brendan Dožers i njegovi igrači će morati da posvete mnogo pažnje ovoj utakmici. Palas na svom Selhurst Parku igra veoma borbeno, naročito od dolaska sjajnog menadžera Tonija Pulisa, koji je preporodio ekipu. Ukoliko „crveni“ ne odigraju u svom stilu i već u ranoj fazi utakmice probiju odbranu domaćina, stvari bi mogle da se iskomplikuju.
U poslednjem kolu Liverpool na Ainfildu igra sa Newcastelom. “Svrake” su u očajnoj seriji, sa nevjerovatnih šest poraza u nizu. Ne bi trebalo očekivati da „crno-bijeli“ mogu na toj utakmici da stvore previše problema.
37. kolo Cristal Palas – Liverpool
38. kolo Liverpool – Newcastle
Sa kim igra Chelsea
“Plavci” u posljednja dva kola igrau protiv dva tima iz zone ispadanja. Najprije dočekuju Norich, kom se smiješi ispadanje, poslije pet vezanih poraza, naročito kada se ima u vidu da u posljednja dva kola igraju sa Chelseaom i Arsenalom.
Drugi Murinhov protivnik je Kardif, koji se još uvijek nada opstanku. Dakle, londonski tim je imao sve uslove da dođe do titule, zahvaljujući prilično lakom rasporedu, da nije izgubio od još jednog „fenjeraša“ – Sunderlanda. Ovaj poraz će ih, po svemu sudeći, preskupo koštati.
37. kolo Chelsea – Norich
38. kolo Kardif – Chelsea
Sa kim igra Manchester City
City ima još tri utakmice do kraja. Prva će im biti ujedno i najveći test s obzirom na to da gostuju Evertonu. Gudison Park je mjesto gdje se niko ove sezone nije naigrao fudbala, ali tim Roberta Martineza je u blagom padu forme, što daje nadu „građanima“. Yaya Ture, srećom, nije bio ozbiljnije povrijeđen, tako da je spreman za važne duele u finiču sezone. 
Sredinom naredne nedjelje na Etihad dolazi i Aston Villa, na zaostali meč. I u posljednjem kolu City igra na svom terenu, a rival im, opet, nije u naročitoj formi, u pitanju je West Ham.
37. kolo Everton – Manchester City
38. kolo Manchester City – West Ham
z.m. Manchester City – Aston Villa