Danas u Cirihu

Predsjednik Fudbalske federacije Kosova Fadil Vokrri izjavio je za AA da se još ne zna protiv koga će igrati reprezentacija Kosova u svom prvom međunarodnom prijateljskom meču o čemu pregovara u Švicarskoj.

Fudbalska reprezentacija Kosova svoju prvu međunarodnu prijateljsku utakmicu trebala bi da odigra početkom marta mjeseca. Kosovski mediji ovih dana pišu, pozivajući se na izvore iz Fudbalske federacije Kosova, da bi ta utakmica trebala biti održana 4. marta i to protiv selekcije Jamajke.
Predsjednik Fudbalske federacije Kosova Fadil Vokrri je, međutim, za AA izjavio da se još uvijek ne zna protiv koga će igrati reprezentacija Kosova u svom prvom međunarodnom prijateljskom meču. Vokrri će, kako je potvrdio za AA, do kraja nedjelje boraviti u Cirihu (Švicarska) gdje pregovara o prvom protivniku kosovskoj ekipi.
Osim protivnika, još uvijek je nepoznanica i gdje će se prvi meč odigrati. Postoje dvije opcije: gradski stadion u Prištini i stadion “Adem Jashari” u Mitrovici.
Premijer Kosova Hashim Thaçi obišao je prošle nedjelje olimpijski stadion “Adem Jashari” u Mitrovici. Vlada Kosova je investirala 700 hiljada eura u potpuno renoviranje tog stadiona kako bi bio pripremljen za prijateljske utakmice koje će fudbalska reperezentacija Kosova imati u skorijoj budućnosti.
Početkom januara ove godine Odbor za hitna pitanja Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) donio je odluku, na zahtjev Fudbalske federacije Kosova, da Kosovo može da igra međunarodne prijateljske utakmice. Prema toj odluci Kosovo neće imati pravo na himnu i zastavu, za određeni period, a neće moći ni da igra protiv država bivše Jugoslavije. Kosovo nije punopravni član FIFA-e.