Čeka se zeleno svjetlo iz sjedišta FIFA u Cirihu

Na Kosovo se željno iščekuje zeleno svjetlo za odigravanje prijateljskih utakmica i već se zna gdje će se odigrati prva utakmica. Hrvatska ili neko drugi gostuje u Prištini.

Fudbalski savez Kosova čvrsto vjeruje da će već 10. januara dobiti zeleno svjetlo iz sjedišta FIFA u Cirihu za izlazak na međunarodnu scenu i odigravanje prijateljskih utakmica, ističe bečki dnevnik "Presse", koji dodaje da je put ka željenom punopravnom članstva u svjetskoj kući fudbala još dug.

Funkcioner kosovskog saveza za međunarodne odnose Artan Govori ističe da će prva utakmica, koja bi, prema njegovim riječima, mogla biti organizovana već u martu, zasigurno biti odigrana u Prištini.

"Da li će to biti protiv Hrvatske, ili nekog drugog tima, još ne znamo. Jedino što je sigurno jeste da će prva zvanična utakmica reprezentacije biti odigrana u Prištini", poručio je on.

"Presse" naglašava da je Kosovo, od kada je proglasilo svoju nezavisnost februara 2008. u "fudbalskom getou", ukazujući da su otpor Fudbalskog saveza Srbije, ali i političke prepreke do sada spriječile "premijeru Kosova na međunarodnoj fudbalskoj sceni".

Međutim, ističe list, nakon što je Gibraltaru, i pored otpora Španije, FIFA odobrila prijateljske utakmice, čini se da je došlo vrijeme i za kosovske fudbalere.

"Presse" podsjeća da je Kosovo već organizovalo nekoliko nezvaničnih prijateljskih utakmica protiv Albanije, Saudijske Arabije, Sjevernog Kipra, Monaka, kao i švicarskih i švedskih klubova, ali da bez odobrenja FIFA kosovski savez nije bio u mogućnosti da poziva profesionalce koji igraju u inostranstvu da nose "plavi nacionalni dres".

Zbog toga, tvrdi list, kosovski profesionalci kao što su Xherdan Shaqiri (Bajern Minhen), Granit Xhaka (Menhengladbah), Valon Behrami (Napoli) ili Lorik Cana (Lacio) igraju za strane reprezentacije.

"Švicarska i Albanija koriste kosovske golgetere za svoje potrebe", podvlači "Presse".

Govorio je rekao da, i nakon što bude dobijeno odobrenje FIFA za prijateljske susrete, kosovski savez neće pokušavati da nagovori albanske i švicarske reprezentativce da igraju za "svoju pravu otadžbinu".

"To ne bi bilo primjerno i sve dok ne učestvujemo u kvalifikacijama za Svjetsko i Evropsko prvenstvo nemamo šta da ponudimo igračima koji su se kvalifikovali za Brazil", naglasio je on.

Konstatujući da će kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. biti prerano za Kosovo, Govori smatra da bi učešće u borbi za Svjetsko prvenstvo 2018. bilo realno.

"Presse" ukazuje da će uskoro najpoznatiji podmladak sa Kosova morati da odluči za koga će igrati.

U Prištini je i dalje prisutna nada da bi Adnan Januzaj (Manchester United), oko kojeg se bore Belgija, Velika Britanija i Albanija, mogao biti "zvijezda nove reprezentacije Kosova".