Revanš susreti baraža

Još šest učesnika Svjetskog fudbalskog prvenstva „Brazil 2014“ bit će poznato danas.

Odigrat će se revanš susreti baraža za Mundijal, četiri meča u evropskoj zoni kvalifikacija i dva u afričkoj. U Evropi, Hrvatska će tražiti trijumf nad Islandom (prvi meč u utorak u Rejkjaviku 0:0), kako bi uz BiH bila selekcija iz regije zapadnog Balkana čija će se zastava vijoriti na jarbolima šampionata svijeta od 12. juna do 13. jula 2014. godine u Južnoj Americi. Susret na stadionu „Maksimir“ počet će u 20:15 sati.
Osim meča u hrvatskoj prijestolnici, Francuska će pokušati napraviti veliki preokret u Parizu. Za plasmana na SP „trikolorima“ treba trijumf od tri razlike nad Ukrajinom (prva utakmica u Kijevu 0:2). Rumunija isto juri dva gola zaostatka u Bukureštu, s tim da je u petak dala gol u Atini protiv Grčke (1:3). Poslastica večeri igra se u Švedskoj, gdje će Zlatan Ibrahimović i društvo stizati gol zaostatka protiv Ronaldovog Portugala (0:1).
U Africi, Alžir, čiji je selektor Hercegovac Vahid Halilhodžić, sastaje se sa Burkinom Faso (prvi meč 2:3), dok će Egipat igrati sa Ganom, u utakmici u kojoj „faraoni“ neće imati većih šansi, jer su deklasirani u prvom meču sa 1:6.
Do sada plasman na SP izborili su: Bosna i Hercegovina, Belgija, Italija, Njemačka, Holandija, Švicarska, Rusija, Engleska, Španija (Evropa), Argentina, Čile, Kolumbija, Ekvador, Brazil (Južna Amerika), Australija, Iran, Japan, Južna Koreja (Azija), Kostarika, Honduras, Sjedinjene Američke Države (CONCACAF), Kamerun, Nigerija, Obala Slonovače (Afrika). Kompletna lista svih 32 učesnika narednog Mundijala bit će poznata sutra (srijeda, 20. novembra), nakon uzvrata baraža Novi Zeland – Meksiko (rezultat prve utakmice 1:5) i Urugvaj – Jordan (5:0).
Kako podsjeća Anadolu Agency, žrijeb grupa SP održat će se 6. decembra u brazilskom gradu Bahiji. Utakmice bit će igrane u 12 gradova, Belo Horizonteu, Braziliji, Cuiabi, Curitibi, Fortalezi, Manausu, Natalu, Porto Alegreu, Recifeu, Rio de Janeiru, Salvadoru i Sao Paulu.
Parovi i satnica današnjih utakmica
Parovi i satnica današnjih utakmica baraža za SP po srednjeevropskom vremenu: AFRIKA: Egipat - Gana (18 sati), Alžir - Burkina Faso (19:15); EVROPA: Hrvatska - Island (20:15), Švedska - Portugal (20:45), Francuska - Ukrajina (21), Rumunija - Grčka (21).